Prośba o pomoc z plikami stl

Tutaj prosze umieszczać rysunki, kody i inne prace, które można wykonać na maszynie CNC

Autor tematu
lfD
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Prośba o pomoc z plikami stl

Post napisał: lfD » 03 sty 2015, 13:02

Witam wszystkich, moje pytanie może jest głupie ale już nie wiem jak mam sobie poradzić z tymi plikami stl.. w czym je otworzyć żeby móc je potem wrzucić w macha? próbowałem zmieniać rozszerzenie pliku za pomocą m.in programu blender, otworzyć w aytocadzie ale nic mi nie wychodzi;/ bardzo proszę o jakieś wskazówki, pozdrawiam

Tagi:

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kubus838 » 03 sty 2015, 14:34

Witam
Pliki stl możesz otwierać oprogramowaniu CAD które daje taką możliwość. Poprostu musisz znaleźć takie oprogramowanie, jednym z takich jest Rhinoceros. Od razu uprzedzam nie jestem ani producentem, ani dystrybutorem. Sam go używam na co dzień nawet do druku 3d. W takim oprogramowaniu (nie mam na myśli rhinoceros tylko wogóle CAD-y) otwierasz plik stl i możesz wprowadzać w nim zmiany a potem masz pare możliwości. Pierwsza to jest taka, że zapisujesz znowu jako stl a druga to jest taka, że możesz w CAM-ie ustawić proces obróbki z postprocesorem do Macha. Czyli aby frezować na frezarce musisz mieć oprogramowanie CAD/CAM. CAM musi mieć postprocesor do macha. W CAD-zie obrabiasz plik nawet stl a w CAM-ie przygotowujesz proces obróbki.

Jak będziesz miał jakieś pytanie to pisz.

robert

Autor tematu
lfD

Post napisał: lfD » 04 sty 2015, 18:00

ok dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, czy ten program Rhinoceros nadaje się i do edytowania i do przygotowywania procesu obróbki czy to tego drugiego muszę mieć jakiś osobny program?

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kubus838 » 04 sty 2015, 18:10

Rhinoceros jest to zestaw programów do przygotowania elementu bryły w postaci 2d i 3d czyli CAD. W tym programie możesz projektować wszystko co Ci przyjdzie do głowy. Są do niego moduły dla artystów, złotników, elektroników, architektów. Jest również moduł do przygotowania samego procesu obróbki i nazywa się RhinoCam. A najlepiej poczytaj sobie o tym programie i jego zaletach w linku poniżej. Są tam również instrukcje jak tym programem się posługiwać.

http://forum.rhino3d.pl/index.php

robert

Autor tematu
lfD

Post napisał: lfD » 05 sty 2015, 23:33

dziękuję Ci bardzo :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „DXF, NC, HPGL, itp”