Niedrogie wiertła składane
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Niedrogie wiertła składane
Witam,
Nie chodzi, żeby koniecznie było tanio. Po prostu od czasu do czasu przydałoby się w aluminium wywiercić otwór z płaskim dnem. Wytaczanie jest kłopotliwe w małych otworach. Do pojedynczych detali potrzebuję rózne średnice więc łatwo przeinwestować. Chodzi o średnice od 10 do 25 mm co 2 milimetry mniej więcej.
Nie chodzi, żeby koniecznie było tanio. Po prostu od czasu do czasu przydałoby się w aluminium wywiercić otwór z płaskim dnem. Wytaczanie jest kłopotliwe w małych otworach. Do pojedynczych detali potrzebuję rózne średnice więc łatwo przeinwestować. Chodzi o średnice od 10 do 25 mm co 2 milimetry mniej więcej.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Niedrogie wiertła składane
Jeśli głębokość niewielka to frezy palcowe(2-piórowe), dwupiórowe frezy węglikowe do drewna
też spełnią takie zadanie(najlepiej po nawierceniu wiertłem),
albo obcięte na płasko

i zaszlifowane dwuścinowo na wzór frezu 2-piórowego wiertło

również od biedy nadałoby się do sporadycznego użycia tanie wiertło piórowe(do drewna) z zeszlifowanym jak w wiertłach płytkowych prowadzeniem (na środku) i bocznymi ząbkami odcinającymi do wyrównania dna otworu po normalnym wierceniu.

albo obcięte na płasko

i zaszlifowane dwuścinowo na wzór frezu 2-piórowego wiertło

również od biedy nadałoby się do sporadycznego użycia tanie wiertło piórowe(do drewna) z zeszlifowanym jak w wiertłach płytkowych prowadzeniem (na środku) i bocznymi ząbkami odcinającymi do wyrównania dna otworu po normalnym wierceniu.

Ostatnio zmieniony 21 sty 2019, 14:57 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
A może lepiej frezowanie helikalne? Nie trzeba mieć tyle narzędzi, koszt narzędzia też niższy bo może być mniejsze. Przydałoby się znać jeszcze głębokość.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Pisałem i nie wysłałem. Mówimy o tokarce. Głębokość 3D. Przy średnicy fi 20 frez monolit będzie drogi. I czy wyjdzie tak na raz jak wiertłem? Mogę helikalnie z osią C ale frez maksymalnie fi 10 i trwa to za długo. Najszybciej wiertło składane i roztoczenie tym wiertłem.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
My. Mamy książkowa wersję katalogu akko i tam są od fi 12.
O ile dobrze pamiętam to firma tornet z Torunia handluje akki i yg1. Dobiora wszystko
O ile dobrze pamiętam to firma tornet z Torunia handluje akki i yg1. Dobiora wszystko
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Akko to jest Turecki szajs. W Akko frezy płytkowe fi 16 potrafią mieć bicie 0,1 mm
jak tanie wiertło to brać Korloy lub Taegu Tec.
Jak dobre to Sandvik, Walter
jak tanie wiertło to brać Korloy lub Taegu Tec.
Jak dobre to Sandvik, Walter