Jaki materiał do toczenia na tokarkę szkoleniową?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jaki materiał do toczenia na tokarkę szkoleniową?
Witam, tak jak w temacie. Pod uwagę biorę drewniane słupki, tylko czy trociny(pył) nie będą niszczyć z czasem tokarki?(zapychać). Druga opcja to grube rury z tworzywa sztucznego które można dostać w dowolnej hurtowni z hydrauliką. Co lepsze?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Jaki materiał do toczenia na tokarkę szkoleniową?
Hej.
No cóż - z czasem wszystko się zużywa.
Nawet Słońce zgaśnie - kiedyś
Z rurami może być zdrada - łatwo o wyrwanie z uchwytu i bang w głowę - i są trochę droższe niż kołki jakieś.
Z drewnem też trzeba uważać.
Osłoń śrubę i co tam chcesz i tocz.
ażne żeby pył nie wlazł do łożysk wrzeciona.
Prawdę mówiąc przez tyle lat toczyłem to co trzeba i nie zauważyłem zgubnego wpływy drewna.
I na marginesie - jaka to tokarka ?
pzd.
No cóż - z czasem wszystko się zużywa.
Nawet Słońce zgaśnie - kiedyś

Z rurami może być zdrada - łatwo o wyrwanie z uchwytu i bang w głowę - i są trochę droższe niż kołki jakieś.
Z drewnem też trzeba uważać.
Osłoń śrubę i co tam chcesz i tocz.
ażne żeby pył nie wlazł do łożysk wrzeciona.
Prawdę mówiąc przez tyle lat toczyłem to co trzeba i nie zauważyłem zgubnego wpływy drewna.
I na marginesie - jaka to tokarka ?
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 4
Określ, co oznacza pojęcie "tokarka szkoleniowa". Jaka to tokarka, do drewna, czy do metalu i do czego ten materiał ma służyć, jakie elementy masz z tej tokarki uzyskać? Czego chcesz nauczyć, kogo wyszkolić?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
..... , śledząc Twoje posty domyślam się , że na Haas chcesz poćwiczyć.
Najlepszym materiałem będą odpady wałka z aluminium.
.... , na wszystkich kursach , prezentacjach jakie zaliczyłem przeważnie na tym materiale obróbkę prowadzono.
Mariusz.
Najlepszym materiałem będą odpady wałka z aluminium.
.... , na wszystkich kursach , prezentacjach jakie zaliczyłem przeważnie na tym materiale obróbkę prowadzono.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
A jeśli ma być tańsze, niż aluminium, to stal automatowa. Daje ładną powierzchnię i nie ma kłopotu z długimi wiórami, a wykonane elementy są w pełni użytkowe. Bo na początku trzeba założyć, że jeśli coś robię, to niekoniecznie dla zabawy, ale żeby coś z tego było.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Stal automatowa jest bardzo miękka, (zawiera więcej siarki i fosforu) oczywiście twardsza niż aluminium ale nawet chińskie noże z płytkami lutowanymi dobrze i długo sobie radzą. Robiłem swego czasu setki sztuk nakrętek specyficznych z pręta fi16. Zwykłe wiertlo HSS 5mm wytrzymało bez ostrzenia około 5000 sztuk tych nakrętek. Noży z płytkami nie wymieniłem. Jedynie płytkę wykańczaka gdzieś w połowie partii musiałem obrócić bo się przytarł. Byłem zadziwiony, że wiertełko wytrzymało więcej niż płytka. Obroty i posuwy nie były śrubowane. Aluminium jednak droższe i mnie by było szkoda po prostu. Wiem, skąpy jestem 

-
No właśnie, że niekoniecznie. Miałeś zapotrzebowanie na stalowe nakrętki, to nie kupowałeś aluminium. Bo najdroższe nie są narzędzia, ale wykorzystywanie maszyny niezgodnie z przeznaczeniam. Znajdź sobie jakieś użytkowe wzorce i spróbuj je wykonywać. Jeśli swoją przygodę zaczynasz od produkcji złomu, na dodatek aluminiowego, to ja ci kariery w biznesie nie wróżę.
A faktycznie, stal automatowa, to miękka stal, która na dodatek zawiera też odrobinę ołowiu, który działa trochę jak smar, pozwala z jednej strony na zwiększenie prędkości skrawania, z drugiej "smarując" krawędź tnącą zabezpiecza ją trochę przed zużyciem. Przy czym wyprodukowane z niej np. nakrętki, podkładki, śruby, końcówki węży hydraulicznych itp są w pełni funkcjonalne, no może nie nadają się na elementy wysoko obciążone.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Chodziło mi o wykorzystanie aluminium do celów szkoleniowych. To że, zlecenie robi się z tego czego sobie zażyczyli , a nie z tego co mi pasuje to ja wiem.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Ja i moi koledzy na szkoleniu toczyliśmy z aluminium między innymi pionki do chińczyka ...... , ale chętnych na ich nabycie nie było.

P.s.
Kupno do celów szkoleniowych kawałka aluminium to żaden wydatek ..... , nawet jak pójdzie w wióry.
Każdy budżet to raczej wytrzyma.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki