Przecinarka taśmowa jaka ???
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Przecinarka taśmowa jaka ???
Witam
Stoję przed wybojem i zakupem przecinarki taśmowej, wielkość przecinanego materiał pod kątem prostym max 230 mm. Najczęściej cięty materiał to profile stalowe, ważne aby miała płynną regulację posuwu.
I tu moje pytanie jakiej firmy i jaką wybrać, a jakie omijać szerokim łukiem.
Najbardziej interesują mnie uwagi osób użytkujących takie maszyny.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie.
Stoję przed wybojem i zakupem przecinarki taśmowej, wielkość przecinanego materiał pod kątem prostym max 230 mm. Najczęściej cięty materiał to profile stalowe, ważne aby miała płynną regulację posuwu.
I tu moje pytanie jakiej firmy i jaką wybrać, a jakie omijać szerokim łukiem.
Najbardziej interesują mnie uwagi osób użytkujących takie maszyny.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Miałem ten sam dylemat w tamtym roku i po długich poszukiwaniach wybrałem to: http://rem-tech.com.pl/index.php?main_p ... cts_id=167
Po roku eksploatacji stwierdzam, że jestem bardzo z niej zadowolony. Bardzo wydajna i wygodna maszyna. Jest to półautomat. Po załączeniu następuje zacisk imadła, cięcie, podniesienie ramienia na poprzednią wysokość i zwolnienia imadła. Wystarczy tylko odebrać odciętą część, dosunąć materiał do zderzaka i ponownie załączyć. Nie robimy dużych serii więc to nam wystarcza. Na wyposażenie dokupiłem też przyrząd do cięcia w pakietach.
Po roku eksploatacji stwierdzam, że jestem bardzo z niej zadowolony. Bardzo wydajna i wygodna maszyna. Jest to półautomat. Po załączeniu następuje zacisk imadła, cięcie, podniesienie ramienia na poprzednią wysokość i zwolnienia imadła. Wystarczy tylko odebrać odciętą część, dosunąć materiał do zderzaka i ponownie załączyć. Nie robimy dużych serii więc to nam wystarcza. Na wyposażenie dokupiłem też przyrząd do cięcia w pakietach.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Witam.
Posiadam przecinarkę Bernardo model MBS260SV - wiadomo nie jest to może produkt z najwyższej półki , ale przynajmniej mnie miło zaskoczył .
Tnę głównie profile stalowe (rozmiar od 50x50 do 250x120 ), oraz wałki Alu - w tych zastosowaniach radzi sobie extra.
Co mnie zadziwiło to żywotność piły - przy dobrze ustawionych parametrach cięcia taśma (z tnijtanio
) starcza na pocięcie znacznej ilości profili
Oczywiście piszę o stosunkowo taniej pile - więc jeśli szuka kolega wyższej półki to z doświadczenia poleciłbym piły Bomar-u
Pozdrawiam
Posiadam przecinarkę Bernardo model MBS260SV - wiadomo nie jest to może produkt z najwyższej półki , ale przynajmniej mnie miło zaskoczył .
Tnę głównie profile stalowe (rozmiar od 50x50 do 250x120 ), oraz wałki Alu - w tych zastosowaniach radzi sobie extra.
Co mnie zadziwiło to żywotność piły - przy dobrze ustawionych parametrach cięcia taśma (z tnijtanio

Oczywiście piszę o stosunkowo taniej pile - więc jeśli szuka kolega wyższej półki to z doświadczenia poleciłbym piły Bomar-u
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
witam
kolego ja uzytkuję piłę PILOUS ARG 240 CF NC i powiem ci ze jestem bardzo zadowolony z niej podajnik podaje z dokładnością do 0,1 mm, poza tym mozna zaprogramować różne długości ciecia naprawde polecam fajna piła, piła ta jest produkcji czeskiej na sterowaniu OMRON'a i jeszcze jedno podobnie jak kolega zakupiłem ją w REM-TECH'u
pozdrawiam
kolego ja uzytkuję piłę PILOUS ARG 240 CF NC i powiem ci ze jestem bardzo zadowolony z niej podajnik podaje z dokładnością do 0,1 mm, poza tym mozna zaprogramować różne długości ciecia naprawde polecam fajna piła, piła ta jest produkcji czeskiej na sterowaniu OMRON'a i jeszcze jedno podobnie jak kolega zakupiłem ją w REM-TECH'u
pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Zdecydowanie polecam półautomat. Fakt, ze trzeba trochę więcej wydać, ale to naprawdę dużo wydajniejsza i przyjemniejsza praca. Gdybym nie kupił tego półautomatu lecz zwykła piłę, to naprawdę bym żałował. Zachęcam też do zakupu dodatkowego wyposażenia jak przenośnik rolkowy podający (ustawiony z lewej strony piły i na niego układa się materiał do cięcia) i drugi: odbierający, na którym jest też zderzak ze skalą do ustawiania długości cięcia. Razem tworzy to zestaw do wygodnego i wydajnego cięcia. Do maszyny warto kupić od razu kilka taśm tnących z różną podziałką oraz chłodziwo. Teraz PILOUS a BOMAR. Pilous ma bardzo ładnie rozwiązany stół skrętny. Można ustawić dowolny kąt cięcia i w przeciwieństwie do Bomaru nie potnie się stołu.HUD pisze:Właśnie nad Pilous-em albo Bomar-u się zastanawiam, bo na wyższą półkę mnie nie stać, no i mam dylemat brać z grawitacyjnym opadaniem ( z regulacją dławikiem ) czy pół automat ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Wszystko zależy ile i czego chcesz ciać... jak duże serie i ile masz na miejsca...
ja mam bomar 230.275.DG jest z dławikiem.... tnę ok 200 cieć dziennie głownie profile do 40X40X4 lub 100X100X6 do tego pełne pręty stalowe fi200. jest to najwyższy model z imadłem skrętnym w dwie srtony. Ciecie pręta pełnego fi200 wynosi ok 13-15 min, odchylenie... w zależności od zużycia piły nie przekracza 0,5-1.5 mm. Uciążliwe jest podnoszenie ramienia przy cięciu mnieszych przekroi....
ja mam bomar 230.275.DG jest z dławikiem.... tnę ok 200 cieć dziennie głownie profile do 40X40X4 lub 100X100X6 do tego pełne pręty stalowe fi200. jest to najwyższy model z imadłem skrętnym w dwie srtony. Ciecie pręta pełnego fi200 wynosi ok 13-15 min, odchylenie... w zależności od zużycia piły nie przekracza 0,5-1.5 mm. Uciążliwe jest podnoszenie ramienia przy cięciu mnieszych przekroi....