Tolerancja otworu wierconego
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Tolerancja otworu wierconego
Cześć. Chcę zapytać jaką klasę wykonania otworu otrzymuje się przy wierceniu.
wiem jaką chropowatość powierzchni daje mi wiercenie ale nie wiem w jakiej klasie uzyskam otwór i nie wiem jakie jest położenie pola tolerancji dla otworu wierconego.
Oczywiście pewnie zależy to podrodzaju obróbki powiercanie wiercenie w pełnym materiale etc. Nie wiem czy dobrze pamiętam wiertła zwykłe wykonuje się (na pewno przeważnie bo nie wolno uogólnić w klasie h6 jeżeli błąd proszę o weryfikację.) Dziękuję za informacje.
wiem jaką chropowatość powierzchni daje mi wiercenie ale nie wiem w jakiej klasie uzyskam otwór i nie wiem jakie jest położenie pola tolerancji dla otworu wierconego.
Oczywiście pewnie zależy to podrodzaju obróbki powiercanie wiercenie w pełnym materiale etc. Nie wiem czy dobrze pamiętam wiertła zwykłe wykonuje się (na pewno przeważnie bo nie wolno uogólnić w klasie h6 jeżeli błąd proszę o weryfikację.) Dziękuję za informacje.
Tagi:
Re: Tolerancja otworu wierconego
Taką tolerancję jaka jest wymagana!deodekabokat pisze:jaką klasę wykonania otworu otrzymuje się przy wierceniu
standardowo:
http://www.sandvik.coromant.com/pl-pl/k ... fault.aspx
-
Nie to nie jest odpowiedź bo standardowym wiertłem fi10 nie wywiercisz otworu 10M12 nawet przy zachowaniu niskiej klasy tolerancji powiercania itd. (nie mówimy o rozwiercaniu)
Zaznaczam że jak w temacie chodzi mi o wiercenie jako obróbkę nie rozwiercanie.
Zaznaczam dla ucięcia bezproduktywnej pogawędki że chodzi mi o wiertła uniwersalne.
Zaznaczam że jak w temacie chodzi mi o wiercenie jako obróbkę nie rozwiercanie.
Zaznaczam dla ucięcia bezproduktywnej pogawędki że chodzi mi o wiertła uniwersalne.
-
Mówimy o wierłach uni czyli hss więc 5 setek dla fi 1000?mag999 pisze:Zależy kto i jak ostrzy wiertło. Od ustawienia wiertla w osi itd.
SA wiertła które zrobią ja h7 ale to wegliki które się są tanie.
Hss dobrej firmy szlifowany w fabryce da ci otwór max 5 setek lub mniej większy od nominalu
mniej większy od nominału. Chm muszę zastanowić się jak taką tolerancję umieścić na rysunku żeby hinolowi nie poszły boki od śmiechu.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Każdemu na świecie pójdą boki ze śmiechu jak zobaczy, że chcesz użyć wiertła Φ1000 ...deodekabokat pisze:Mówimy o wierłach uni czyli hss więc 5 setek dla fi 1000?
mniej większy od nominału. Chm muszę zastanowić się jak taką tolerancję umieścić na rysunku żeby hinolowi nie poszły boki od śmiechu.

Bravo Gigant fachura!

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1