Wiercenie głębokiego otworu fi 5 w stali nierdzewnej
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 5
Wiercenie głębokiego otworu fi 5 w stali nierdzewnej
Witam, mam do wywiercenia otwór fi 5 w stali nierdzewnej na głębokość 51mm, detal nawiercam i wykonuje otwór wstępny fi 2 na 10mm, a mimo to wiertło po około 10 sztukach pęka pod koniec otworu, między 40-50mm, parametry jakich używałem to 600obrotów i 0,02 posuwu z "dziobaniem" co dwa milimetry, wiertło to HSS typu Uni firmy WNT. Pytanie co może być przyczyną pękania wiertła? Otwór jest w osi, nigdzie go nie znosi w czasie pracy, bardziej doświadczony operator twierdzi, że powodem są złe parametry, ale niestety nic poza tym nie powiedział, jakieś porady? Wskazówki?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Wiercenie głębokiego otworu fi 5 w stali nierdzewnej
Ja w inoxie wiercę troszkę wolniej - dla 5tki około 400-500obr i dziobanie co 1 lub 0,5mm zależnie od głębokości... Do tego chłodzenie na bogato... Przy dziobaniu wycofujesz wiertło całkiem czy tylko kawałeczek? Ja wycofuję całkiem bo często wiór jest owinięty na wiertle i przy wycofaniu częściowym nie wypada...
-
Chłodzenie jest moim zdaniem perfekcyjne, trzy strumienie pod dużym ciśnieniem prosto w otwór, wycofuje całkowicie do 0, ale na g0 więc wjeżdża i wyjeżdża dosyć szybko, ale nie zauważyłem żeby na wiertle zostawały jakiekolwiek wióry. Poczytałem trochę więcej w katologu WNT i dam jutro 500 obrotów i 4 setki posuwu, ale czekam na dalsze sugestie, może ktoś napisze coś czego ja nie wiem.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
nacodzien pracuje w inoxie360 i oh316.
Zrob nakielkiem tylko na z-3.5 naostrz jeszcze raz wiertło nawet jak jest nowe, zamontuj w oprawce maksymalnie jak sie da. Parametry s500 f25 dosow po 2mm i pojdzie
Nie nawiercaj nigdy mniejszym wiertlem bo to nie ma najmniejszego sensu wiertlo fi5 potem bardziej cierpi jak ty nawiercisz pierw fi2.
Zrob nakielkiem tylko na z-3.5 naostrz jeszcze raz wiertło nawet jak jest nowe, zamontuj w oprawce maksymalnie jak sie da. Parametry s500 f25 dosow po 2mm i pojdzie

-
Rozumiem, że posuw F25 masz na myśli minutowy, czyli przy 500 obrotach wyjdzie 0,05 setek na obrót. Okej, spróbuje użyć takich parametrów i usunę ten otwór naprowadzający, zrobiłem go w sumie dlatego, że gdzieś przeczytałem, że powinien być, bo w sumie wiertło wchodzi w materiał ponad 10xd. Jutro dam znać, czy pokonałem ten detal, czy może jednak na odwrót
Dzięki za rady panowie.

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
na pewno dasz rade z takimi parametrami jak mowie, tylko upewnij się czy na pewno masz dobrze naostrzone wiertło 

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Piszę,bo może coś pomoże.Jest środek do wykonania emulsji przy obróbce maszynowej,jest to LOKTEIT 8031 .Ja przy obróbce skrawaniem stosuję Lokteit 8031.To jest aerozol.Dobrze spełnia swoje zadanie .Pozdrawim
-
Doragon, wiertło będzie dobrze naostrzone, bo mamy nową maszynkę do ostrzenia wierteł więc ostrzy elegancko. Dzięki za podpowiedzi wychodzi na to, że wyszedł brak doświadczenia i dałem za duże obroty, a za mały posuw, jutro dam znać jak poszło.
-
Detal wykonany, dziękuję za pomoc panowie. Ostatecznie zrobiłem to w taki sposób: nawiercenie na 3mm wiercenie otworu fi5 s500 f0,04 wjazd i wyjazd co 1,5mm ze zwolnieniem szybkości wyjazdów na ostatnich 10mm bo ciśnienie chłodzenia nie nadążało z wypłukiwaniem wiórów i zaczynało delikatnie chrobotać .