Wykonanie cienkich listew o rzmiennej grubości
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Listewki - heheh, dobre sobieahabich pisze:na wykonanie cienkich listewek ( grubość z jednej strony 0,15 mm, z drugiej 0,4 z płynnie przechodzącą grubością) ze stali lub brązu?

Chyba tylko szlifowanie zostaje , na wcześniej przygotowanym "kopycie"
stal na magnesówce , z brązem trudniej ...
Pozdrawiam , Michał. 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Z maszyn to tokarka, szlifierka taśmowa ręczna
Zastanawiałem się nad zamocowaniem na tokarce między kłami wałka dużej średnicy, , przetoczenie na całej długości aby uzyskać z obu stron tą samą średnicę, naklejenie na wałek pasków blachy (na klej do gwintów... ?), przesunięcie konika o żądaną wartość aby toczyć stożek i przelecieć naklejone paski. Potem pozostałoby tylko podgrzanie wałka, odklejenie listków i wyprostowanie ich... Ale widzę tutaj tyle możliwości aby coś poszło nie tak, że nie wiem czy taki sposób się nada

Zastanawiałem się nad zamocowaniem na tokarce między kłami wałka dużej średnicy, , przetoczenie na całej długości aby uzyskać z obu stron tą samą średnicę, naklejenie na wałek pasków blachy (na klej do gwintów... ?), przesunięcie konika o żądaną wartość aby toczyć stożek i przelecieć naklejone paski. Potem pozostałoby tylko podgrzanie wałka, odklejenie listków i wyprostowanie ich... Ale widzę tutaj tyle możliwości aby coś poszło nie tak, że nie wiem czy taki sposób się nada
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Albo próbować łapać to podciśnieniem i moze uda się szlifować choć spore ryzyko że sie odkształci z racji małej grubości i braku mozliwości odprowadzenia ciepła, albo jakaś walcarka która w trakcie będziedzie zbliżać walce do siebie. Tak czy inaczej ciężki temat.ahabich pisze:Witajcie, czy jest jakiś "patent" na wykonanie cienkich listewek
Napisz do czego to to może się da ominąć ten problem.