Extruder

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
buzun
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5

Extruder

Post napisał: buzun » 11 sie 2008, 14:43

Witam,
Poszukuję firmy, która wytwarza extrudery do prętów (w odcinkach, a nie rozwijane z kręgu). Ogólnie jest to proces odwrotny wobec spęczniania. Zamiast spęczniać pręt, przeciska się przez otwór o zadanym wymiarze, zmniejszając tym samym jego średnicę. Czy ktoś z Was zna firmę w Polsce lub zagranicą, która robi takie maszyny?

Pozdrawiam,

Tagi:

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: numerek » 11 sie 2008, 16:01

chodzi ci o przeciągarki?
extruder to raczej wyciskacz jest
google wypluwa dużo linków dla przeciągarki

Autor tematu
buzun

Post napisał: buzun » 11 sie 2008, 16:47

Chyba nie do końca. (Popraw mnie jeśli jestem w błędzie). Zależy mi na zaniżeniu średnicy pręta tylko na określonym jego odcinku (na końcu - Jak na zdjęciu), a nie na całej długości. Zaniżenie może być wykonywane pojedynczo na każdej z końcówek a nie w trybie przelotowym.
Załączniki
Foto.jpg
Foto.jpg (15.73 KiB) Przejrzano 1041 razy

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: numerek » 11 sie 2008, 19:30

ahh o to chodzi ...
no tak przeciągać nie da się
to szczerze mówiąc nie wiem jak się zwie taka maszyna

na logike to maszyna musiałaby zawalcowywać końcówkę jak walcowanie gwintów tyle że bez rowków- materiał uciekłby na zewnatrz
przeciskanie przez oczko chyba spęczy materiał w środku -tak mi sie wydaje

Jarosław B
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Jarosław B » 11 sie 2008, 19:55

Witam. W dosłownym tłumaczeniu extruder to jest wytłaczarka (przeważnie do lini technologicznych kabli tak do gumy jak i do polwinitu )

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Leoo » 11 sie 2008, 21:18

buzun pisze:Zależy mi na zaniżeniu średnicy pręta tylko na określonym jego odcinku (na końcu - Jak na zdjęciu),
W ten sposób wykuwa się lufy broni palnych, popytaj w takich zakładach.

Frantz

Post napisał: Frantz » 12 sie 2008, 02:25

Witam .Rozumie że chcesz uniknąć obróbki tokarskiej która w takich przypadkach jest stosowana najczęściej ze względu na dużą liczbe elementów do wykonania.Musze piowiedziec że nie spotkałem sie z tego typu problemem ale sądze że maszyna ma cechy walcarki do gwintów tylko walce są płaskie natomiast następną operacja jest walcowanie samego gwintu.

Autor tematu
buzun

Post napisał: buzun » 12 sie 2008, 09:03

Dla wyjaśnienia pręty na zdjęciu obrobione są właśnie tą metodą.
Jest ona powszechnie wykorzystywana do wykonywania np. dużych śrub i wkrętów (widziałem tego typu maszyny na targach.) Maszyna pobiera gładki pręt z kręgu/drut średnicy tak na oko nieprzekraczającej 8 mm. (Wszystko zależy też od tego jaką śrubę chcemy na końcu uzyskać.) Następnie tnie drut na odcinki. W jednym miejscu zaniża drut przygotowując go pod wyciśnięcie gwintu, w innym spęcznia końcówkę np. w sześcian. Tak w przybliżeniu wygląda.

Problem w tym, że wraz ze wzrastaniem średnicy pręta gwałtownie wzrasta problem sił i obróbki. Na targach widziałem jedną firmę, która robi tego typu maszynki ale tylko z pręta gładkiego, a ja to potrzebuje na żebro. :)

Nazwy Extruder użyłem celowo. W Polsce spotkałem tylko jedną osobę, która wiedziała o co mi chodzi (też nie potrafiła mi pomóc odnośnie producenta) i też posługiwała się angielskim słowem extruder.
Wiem, że tamta firma, którą widziałem na targach opisywała proces jako "open die cold former with 1 or 2 dies".
Open die to jest bodaj kucie swobodne.
OK. tyle wiem w temacie.
Dzięki za pomoc,
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły, to bardzo chętnie o nich poczytam.
Pozdrawiam,

galon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: galon » 12 sie 2008, 19:28

nie jestem przekonany o właściwości twoich obserwacji na moje oko proces jest akurat odwrotny--to początki tych prętów są nominalną średnicą drutu a reszta jest spęczniona na zwykłej zbijarce choć pewnie sporych rozmiarów często stosowany sposób przy produkcji szpilek gdy średnica gładkiego odcinka musi być równa średnicy gwintu
sory ale kto takie zbijarki robi nie wiem może jacyś koledzy z bielska lub łańcuta coś wiedzą łańcucka fabryka nawet stare maszyny dokładnie tnie przed wywiezieniem na złom o sprzedaży nie ma mowy pozdrawiam

Autor tematu
buzun

Post napisał: buzun » 12 sie 2008, 20:29

Galon, sorry ale będę upierał się przy swoim. Wiem co widziałem. Polecam krótki filmik. Jakość może bez rewelacji, ale oddaje istotę sprawy.

Różnica pomiędzy tym filmem a maszyną, którą widziałem jest taka, że tam pręt pozostawał nieruchomy. Wkładało się go w otwór i przez cały czas operacji pręt pozostawał nieruchomy. Po wyciśnięciu pręt na końcówce był zaniżony.

Pozdrawiam,

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”