Krótko definiując tematykę mojego problemu. Wykrojniki do scrapbookingu służą do wycinania z cienkich kolorowych kartek papieru ozdobnych kształtów służących do tworzenia zaproszeń, kartek okolicznościowych itp. Wykrojniki te zawierają bardzo wiele drobnych elementów, otworów. Umożliwiają wycięcie otworów oraz jednocześnie wytłoczenie elementów w jednej kartce. Stosowane są do papierów o gramaturze około 200-300g. Ważną kwestią jest to aby wycinały w papierze 300g, lecz w papierze 200g nie przecinały kartki w miejscu tłoczenia.
Wykonane są z stali węglowej (informacja ze strony producenta), grubość blachy to około 0,8mm-1mm. Chińscy producenci wykonują i sprzedają takie wykrojniki w granicach kilku złotych za sztukę.

Z jednej strony są umieszczone krawędzie tnące i tłoczące a druga strona jest płaską blaszką. Takiego wykrojnika używa się w specjalnej maszynie umieszczając wykrojnik na kartce papieru i przeciskając pomiędzy dwoma obracającymi się rolkami.

Tu pytanie do Was drodzy użytkownicy. Czy ktoś z Was miał styczność z takimi wykrojnikami i mógłby udzielić informacji jak one powstają? Stawiam że projekt takiego wykrojnika zapewne powstaje w programie typu Solidworks itp. Lecz interesuje mnie jaka jest dalsza część produkcji. Szczególnie jak to jest zrobione że jedna strona wykrojnika jest płaska a druga posiada krawędzie tnące i tłoczące? Czy polega to na tłoczeniu, czy jest to wyciskane przy użyciu specjalnych matryc bądź wycinane każdorazowo na maszynie cnc?
Wiem że dla wielu z Was są to banalne pytania lecz jestem początkującym w tym temacie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i próbę pomocy.