Proces technologiczny części klasy tuleja z gwintem - ocena
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
Proces technologiczny części klasy tuleja z gwintem - ocena
Witam specjalistów
Mam prośbę odnośnie procesu technologicznego. Prosiłbym o ocenę czy jest to poprawnie napisane i przede wszystkim z sensem ażeby się doktorek nie przyczepił. Jak możecie to wskażcie ewentualne błędy. Czekam na wskazówki.

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Nie podales lokacji jednego otworu i jego srednicy.
Chropowatosc powierzchni!!! Jaka Ra, Rz, Rt, czy jeszcze cos innego?? Zdecyduj sie.
Jeszcze jedno: zdecyduj sie , albo kropki albo przecinki.
Jestes w stanie wytlumaczyc, nie mnie tylko "doktorkowi" dlaczego uzywasz tolerancji H7, h7??
Srednica Φ17.8, daj ten wymiar na zewnatrz tej czesci.
No i to hartowanie , faktycznie ponioslo cie. Na konic daj. Po hartowaniu to jedynie szlifowanie. Zapomnij o frezowaniu i toczeniu. Przynajmniej w tym konkretnym przypadku.
Karta technologiczna jest jak dla mnie do d.... W opisie zamiast tej paplaniny podaj wymiary ktore bedzisz robil to bedzie bardziej precyzyjne.
Dlaczego chcesz ten pret przecinac na samym poczatku? Ja bym to zrobil z jednego zalozenia.
Wsadzilobym caly pret i robil te czesci.
Zastaqnawiam sie jeszcze nad jednym. Dlaczcego nie uzywa sie w Polsce WYMIAROWANIA I TOLEROWANIA GEOMETRYCZNEGO (GD&T). Wszyscy jada na polskich normach z lat 70 i 80.
Przeciez swiat poszedl do przodu.
Chropowatosc powierzchni!!! Jaka Ra, Rz, Rt, czy jeszcze cos innego?? Zdecyduj sie.
Jeszcze jedno: zdecyduj sie , albo kropki albo przecinki.
Jestes w stanie wytlumaczyc, nie mnie tylko "doktorkowi" dlaczego uzywasz tolerancji H7, h7??
Srednica Φ17.8, daj ten wymiar na zewnatrz tej czesci.
No i to hartowanie , faktycznie ponioslo cie. Na konic daj. Po hartowaniu to jedynie szlifowanie. Zapomnij o frezowaniu i toczeniu. Przynajmniej w tym konkretnym przypadku.
Karta technologiczna jest jak dla mnie do d.... W opisie zamiast tej paplaniny podaj wymiary ktore bedzisz robil to bedzie bardziej precyzyjne.
Dlaczego chcesz ten pret przecinac na samym poczatku? Ja bym to zrobil z jednego zalozenia.
Zastaqnawiam sie jeszcze nad jednym. Dlaczcego nie uzywa sie w Polsce WYMIAROWANIA I TOLEROWANIA GEOMETRYCZNEGO (GD&T). Wszyscy jada na polskich normach z lat 70 i 80.
Przeciez swiat poszedl do przodu.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Bo dla prawidłowo narysowanego rysunku nawet bez tolerancji kształtu i położenia obowiązuje norma DIN czy u nas ISO (o ile dobrze pamiętam, to ta sama co zawiera definicje i odchyłki dla sredniej klasy wykonania) i ona zawiera to co najczęściej może byc definiowane w GD&T. Czyli, że jak jest wałek 50h6 (co Ci przeszkadza 50h6 czy 35F8), to wiadomo, że położenie osi nie może przekraczać połowy pola tolerancji i jak nie jest napisane, to nie można się spodziewać większego bicia niż setka czy ile tam będzie w tej klasie. To nie znaczy, że każdy tak zrobi, ale zazwyczaj jak ktoś bardziej czegoś potrzebuje niż wymagają same normy, to najczęsciej to wstawi. A po drugie nie spodziewaj się po uczniu/studencie, że będzie rozpoznawał jakie techniki generują jakie odchyłki czy błędy, żeby tym sterować na rysunku, skoro gdzieś w środku procesu wstawił hartowanie. To znaczy, że odfajkował pozycję, bez zbędnego myślenia o tym i tyle.rc666 pisze:Zastaqnawiam sie jeszcze nad jednym. Dlaczcego nie uzywa sie w Polsce WYMIAROWANIA I TOLEROWANIA GEOMETRYCZNEGO (GD&T). Wszyscy jada na polskich normach z lat 70 i 80. Przeciez swiat poszedl do przodu.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
"Nie podales lokacji jednego otworu i jego srednicy." - którego niby skoro jest w zwymiarowany w rzucie głównym fi6.5 na promieniu R20 od osi?
"Chropowatosc powierzchni!!! Jaka Ra, Rz, Rt, czy jeszcze cos innego?? Zdecyduj sie." - o chropowatości Ra zapomniałem dać ogólną a te co są zaznaczone są wymagane.
"Jestes w stanie wytlumaczyc, nie mnie tylko "doktorkowi" dlaczego uzywasz tolerancji H7, h7??" - tak jestem, taki dostałem rysunek od doktora i mam napisać dla tej części proces nie wnikając w to czy założone tolerancje mają sens.
"No i to hartowanie , faktycznie ponioslo cie. Na konic daj. Po hartowaniu to jedynie szlifowanie. Zapomnij o frezowaniu i toczeniu. Przynajmniej w tym konkretnym przypadku." - w książce Felda jest napisany ramowy proces technologiczny z obróbką cieplną i wygląda właśnie tak, ciekaw byłem jak się ma to do rzeczywistości. Nigdy nie toczyliście stali po obróbce cieplnej? :> tam gdzie pracuję obrabiają zgrubnie, na ulepszanie cieplne a potem toczą wykańczająco
"Karta technologiczna jest jak dla mnie do d.... W opisie zamiast tej paplaniny podaj wymiary ktore bedzisz robil to bedzie bardziej precyzyjne" - myślałem zrobić to bardziej precyzyjnie ale w Feldzie był taki przykład, więc czemu ma to służyć bo nie rozumiem.
"Dlaczego chcesz ten pret przecinac na samym poczatku? Ja bym to zrobil z jednego zalozenia" - nie wiem czemu w sumie, sugerowałem się książką
"Zastaqnawiam sie jeszcze nad jednym. Dlaczcego nie uzywa sie w Polsce WYMIAROWANIA I TOLEROWANIA GEOMETRYCZNEGO (GD&T). Wszyscy jada na polskich normach z lat 70 i 80.
Przeciez swiat poszedl do przodu.[/quote]" - nie mam pojęcia o co tu chodzi
"Chropowatosc powierzchni!!! Jaka Ra, Rz, Rt, czy jeszcze cos innego?? Zdecyduj sie." - o chropowatości Ra zapomniałem dać ogólną a te co są zaznaczone są wymagane.
"Jestes w stanie wytlumaczyc, nie mnie tylko "doktorkowi" dlaczego uzywasz tolerancji H7, h7??" - tak jestem, taki dostałem rysunek od doktora i mam napisać dla tej części proces nie wnikając w to czy założone tolerancje mają sens.
"No i to hartowanie , faktycznie ponioslo cie. Na konic daj. Po hartowaniu to jedynie szlifowanie. Zapomnij o frezowaniu i toczeniu. Przynajmniej w tym konkretnym przypadku." - w książce Felda jest napisany ramowy proces technologiczny z obróbką cieplną i wygląda właśnie tak, ciekaw byłem jak się ma to do rzeczywistości. Nigdy nie toczyliście stali po obróbce cieplnej? :> tam gdzie pracuję obrabiają zgrubnie, na ulepszanie cieplne a potem toczą wykańczająco
"Karta technologiczna jest jak dla mnie do d.... W opisie zamiast tej paplaniny podaj wymiary ktore bedzisz robil to bedzie bardziej precyzyjne" - myślałem zrobić to bardziej precyzyjnie ale w Feldzie był taki przykład, więc czemu ma to służyć bo nie rozumiem.
"Dlaczego chcesz ten pret przecinac na samym poczatku? Ja bym to zrobil z jednego zalozenia" - nie wiem czemu w sumie, sugerowałem się książką
"Zastaqnawiam sie jeszcze nad jednym. Dlaczcego nie uzywa sie w Polsce WYMIAROWANIA I TOLEROWANIA GEOMETRYCZNEGO (GD&T). Wszyscy jada na polskich normach z lat 70 i 80.
Przeciez swiat poszedl do przodu.[/quote]" - nie mam pojęcia o co tu chodzi

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Gwintować w hartowanym też można .... , ale po co ?rafalmarek10 pisze:Chyba ktoś tu nie toczył nigdy materiału po hartowaniu

... a Ty odróżniasz?ZenQ_18 pisze:Rozróżniasz hartowanie od ulepszania cieplnego?
p.s.
W procesie technologicznym napisałeś hartowanie , a nie ulepszanie.
Wrzuć instrukcję nr. 4 - zerknę okiem ....

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
..... jak wiesz lepiej , to po co zadajesz pytania ?ZenQ_18 pisze:A hartowanie i odpuszczanie to nie ulepszanie cieplne? No chyba że Feld znowu się pomyliłJak dojdę do tego etapu to oczywiście wrzucę żeby zaspokojić Twoją ciekawość.
p.s.
Napisałeś hartowanie i odpuszczanie ......, na ile HRC ?
... co my tu wróżki jesteśmy i mamy zgadywać?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki