Proces technologiczny dźwigni
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Proces technologiczny dźwigni
Witam, mam małą prośbę. Czy mógłby ktoś spojrzeć na niżej dodany projekt procesu technologicznego. To jest moja koncepcja, a można to różnie rozwiązać, więc w sumie chciałem wiedzieć czy ta moja jest do przyjęcia.
- Załączniki
-
- Instrukcja obróbki.pdf
- (294.72 KiB) Pobrany 2111 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Wiem, że można to zrobić na wiele sposobów. Niestety nie mam ani doświadczenia ani umiejętności aby to wszystko póki co zrozumieć i zapamiętać. Na tę chwilę zrobiłem taki projekt jak ten podany powyżej. Prowadzący ćwiczenia, powiedział, że nie będzie mi mówił jaki by był najlepszy, tylko sprawdza czy ten zrobiony przeze mnie jest dobrze wykonany.
-prowadzący ma jedynie obiekcje do pierwszej operacji. Mimo iż wybrałem tokarkę karuzelową, to jest źle, gdyż jest to bardzo duża tokarka. Sam już nie wiem na jakiej by to wykonać, kłowa odpada, więc nie wiem może tarczowa czy uchwytowa? Ale jak to w nich zamocować?
-prowadzący ma jedynie obiekcje do pierwszej operacji. Mimo iż wybrałem tokarkę karuzelową, to jest źle, gdyż jest to bardzo duża tokarka. Sam już nie wiem na jakiej by to wykonać, kłowa odpada, więc nie wiem może tarczowa czy uchwytowa? Ale jak to w nich zamocować?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Jakkolwiek. Przy procesie na 5000 sztuk, to ma być tak oprzyrządowane, że wystarczy rzucić w stronę tokarki i się zamocujeGorthin pisze: Sam już nie wiem na jakiej by to wykonać, kłowa odpada, więc nie wiem może tarczowa czy uchwytowa? Ale jak to w nich zamocować?

PS
Sam proces i drobiazgi można by wielokrotnie modyfikować. Uzupełnij te procesy o parametry - zobaczysz wtedy co się da a czego nie:
w jakim mocowaniu zakręcisz sztuką (czy narzędziem) szybciej albo będziesz mógł więcej przybrać i podgonić proces. Ty sobie dobierasz maszyny wg uznania - ot, chciałem na karuzelowej ale może być na innej - a dlaczego nie na frezarce? Zazwyczaj o procesie decyduje dostępna technologia w danej firmie, albo dostępne moce na danej maszynie.
Dlaczego roztaczamy zgrubnie i dlaczego właściwie nie rozwiertakiem-zgrunbym, skoro na gotowo jest rozwiertak. Chciałbym zobaczyć parametry przy operacji nr 2 - jak ten zespół frezów tarczowych szarpie tę dźwignię trzymaną gdzieś na dole. itd można by wszystko zmienić lub wszystko zostawić jeśli tylko umiesz to uzasadnić.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Proces technologiczny dźwigni
Każda koncepcja jest do przyjęciaGorthin pisze:Witam, mam małą prośbę. Czy mógłby ktoś spojrzeć na niżej dodany projekt procesu technologicznego. To jest moja koncepcja, a można to różnie rozwiązać, więc w sumie chciałem wiedzieć czy ta moja jest do przyjęcia.

3-osie FADAL
Sinumeryk 810 i 840 tokarka
automaty krzywkowe aż do cnc
Kliknięcie pomógł jeszcze nikgo nie zabiło.
Chcesz potanić produkcję ( płacisz za efekty ) niedrogo pomogę!
Sinumeryk 810 i 840 tokarka
automaty krzywkowe aż do cnc
Kliknięcie pomógł jeszcze nikgo nie zabiło.
Chcesz potanić produkcję ( płacisz za efekty ) niedrogo pomogę!