gwintownki 1/4"
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
gwintownki 1/4"
Potrzebuję wykonać gwint pod taką złączkę: 1/4"
i teraz pytanie jakim gwintownikiem to wykonać.
Bo z tego co widzę na stronie: tabela gwintów 1/4" to są aż 4 różne gwinty 1/4"
Mało tego , znalazłem na alledrogo też gwintownik 1/4" 24 zwoje na cal.
Zna ktoś odpowiedź?
i teraz pytanie jakim gwintownikiem to wykonać.
Bo z tego co widzę na stronie: tabela gwintów 1/4" to są aż 4 różne gwinty 1/4"
Mało tego , znalazłem na alledrogo też gwintownik 1/4" 24 zwoje na cal.
Zna ktoś odpowiedź?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Skoro wymiar podany jest w calach oraz jest to zlacze ktore ma pracowac z plynem ( pod cianieniem ) to stawiam na BSP lub NPT gwint. Moze tez byc BSPT lub NPTT ( to samo co poprzednio w wersji stozkowej, z angielskiegu tapered ). Rozroznic czy jest NPT czy BSP mozna przygladajac sie gwintowi ,jeden ma ostry kat a drugi promen, mozna zmierzyc ile jest gwintow na danej odleglosci ( roznia sie ), badz przylozyc przymiar. Czy fwint jest "tapered" latwo mozna sie przekonac miezac srednice na poczatku i koncu gwintu, jesli sa rowne to nie jest.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Ale pytanie dotyczy złączki z linku: "Szybkozłączka skręcana SM10/13, G1/4 - prosta"MoldMichal pisze:gwinty calowe oznacza sie bez G na pooczatku
O takie Pg chodzi?MoldMichal pisze:ostatnio oznaczenie Pg36 dało mi popaliać
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2013, 20:22 przez tempik14, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Jak tempik napisał. Na tej złączce masz oring czyli on zapewnia szczelność a zatem gwint jest walcowy. Gwinty G lub BSP są często stosowane w europejskiej pneumatyce i hydraulice. Zarys trójkątny.
Korzystając z okazji zapytam czy ktoś zna dostawcę sprawdzianów do gwintów stożkowych Whitwortha W19,2 PN-82/M-69223 stosowanych w zaworach do butli do gazów sprężonych?
Korzystając z okazji zapytam czy ktoś zna dostawcę sprawdzianów do gwintów stożkowych Whitwortha W19,2 PN-82/M-69223 stosowanych w zaworach do butli do gazów sprężonych?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tempik przecież Ci racje przyznałem
zauważyłem to G w opisie w linku
tak dokładnie gwint do rurek instalacyjnych
ale zanim doszedłem cotojest - (miałem tylko redukcje do detalu zrobic) to troszke sie nawku... na inzynierów że mi nie dali rysunku
jak nie mierzyłym to mi nie pasowało- myślałem poczatkowo że to calowe jest bo płytka 16/cal pasowała idealnie 
dopiero wynalezienie detalu i jego opis na internecie pokazało mi swiatlo że to jest Pg;) reszta była już formalnościa

zauważyłem to G w opisie w linku

tak dokładnie gwint do rurek instalacyjnych

dopiero wynalezienie detalu i jego opis na internecie pokazało mi swiatlo że to jest Pg;) reszta była już formalnościa

Pozdrawiam Michał