Obróbka tulei
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Obróbka tulei
Witam. Mam do przetoczenia tuleję o średnicy 230 oraz 1000 mm długości. Tuleja ma być przetoczona na średnicę 215 (tolerancja +0.03). Maszyna numeryczna wyposarzona w podtrzymkę. I tu moje pytanie. Czy można toczyć pomiędzy szczękami podtrzymki ? 2 opcja jest taka, że mogę programowo przestawić podtrzymkę w obrobione już miejsce, jednak wiąże się to z odjazdem narzędzia w połowie obróbki, a pózniej jego powtorem. Czy nie zrobi sladu na detalu w tym miejscu gdzie ponownie wraca do obróbki ? Jak wy byście to zrobili ?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Re: Obróbka tulei
I w tym obrobionym miejscu wyregulować podtrzymkę. Nie utrzymasz 3 setek.mateu5 pisze:opcja jest taka, że mogę programowo przestawić podtrzymkę w obrobione już miejsce, jednak wiąże się to z odjazdem narzędzia w połowie obróbki
Przy tej długości, to i w kłach na deklach, żeby nie odpychało musiało by być kilka przejść
wykańczających, że chyba szybciej (pewniej) byłoby szlifować, ale rozumiem, że nie ma takiej opcji.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
A jak sobie to wyobrażasz, że masz ustawione podtrzymanie bez bicia (nieważne jak)- zabierasz obok materiał i potem przesuwasz podtrzymkę w to miejsce gdzie już przetoczyłeś i tam podtrzymuje przez poduszkę powietrzną?mateu5 pisze:Podtrzymka wygląda tak , co musiał bym w niej regulować ?
Nie wiem jak to jest dokładne, ale tego typu detale robię na raty:
rura w uchwycie, podtrzymka wyregulowana bez bicia, w podtrzymce toczę otwór wewnętrzny z jednej strony, potem łapię za ten otwór w miękkich, potem po ustawieniu podtrzymki otwór wewnętrzny z drugiej strony, potem dorabiam dekiel (albo dwa) i przetaczam z podparciem lub w kłach. Warianty można pomnozyć na obróbkę i deklowanie zgrubne jeśli dokładność tego wymaga, bo jak znam życie surowa rura ma owal rzędu 0,5 i celowanie w ustawienie w osi zajmie więcej czasu niż przetoczenie zgrubne.. A jak chcesz z jedego zamocowania, to sobie zaprojektuj robota co to obleci.