FREZOWANE MODELE Z TOLERANCJĄ DO 0mm CZY TO MOŻLIWE
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
FREZOWANE MODELE Z TOLERANCJĄ DO 0mm CZY TO MOŻLIWE
Witam, mam pytanie do doświadczonych użytkowników obróbki skrawania. Ostatnio frezowałem na maszynie CNC Parpas dwa jednakowe modele z żeliwa sferoidalnego, z modelu matematycznego poprzez WorkNs przetworzyłem do kompa program i zapuściłem. Wszystko OK, tylko że inwestor ma pretensje że modele na długości 460mm mają różnicę 0,1mm. Nie pomaga tłumaczenie, że różna jest temperatura otoczenia, obrabianego przedmiotu, tolerancja odchyłek narzędzi obróbczych, a co najważniejsze wyeksploatowana maszyna przez 17 lat pracy. Instrukcja dopuszcza odchyłkę do 0,05mm ale jako nowa!.
Proszę o wskazówki co może być jeszcze powodem tej różnicy, chociaż dla mnie na takiej długości jest niemal że idealna. Jednocześnie informuję, że modele mają być po zmierzeniu od baz jednakowe co do 0mm, no może zgodzi się na 0,01mm
Dzięki
Proszę o wskazówki co może być jeszcze powodem tej różnicy, chociaż dla mnie na takiej długości jest niemal że idealna. Jednocześnie informuję, że modele mają być po zmierzeniu od baz jednakowe co do 0mm, no może zgodzi się na 0,01mm
Dzięki
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
maszyna przy pracy sie rozgrzewa (zwlaszcza wrzeciono i caly wrzeciennik) co powoduje zmiane polzoenia narzedzia po kilku godzinach pracy. do tego dochodzi zuzycie narzedzia, nowe narzedzie na pierwzych apru sztukach siada czasem o pare setek, pozenij dluzszy czas trzyma wymiar a pozniej sie tepi. do tego dochodzi blad zamocowania.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Modele z żeliwa?? Jezeli to modele to zakladam ze byly do odlewni a tutaj blad jest do 0,2mm- wiem bo pracowalem w modelarni i to dla malych detali?? Powiedz ze dla takiej wartosci to musi sie na to spuscic i zaplacic jak za zloto. Na marginesi to dla takich wiekszych modeli przesuniecie polowek dopuszczlne jest do 0,8mm dla formowania recznego i 0,4mm dla maszyn typu Digimatic. Wiec niech on sie zastanowi co on chce bo moze te wartosci ktore mial na rysunku byly w calach, a baran zapomnial przeliczyc odchylek 

Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Witam
Normy normami ale jak to sie mówi klijent ma zawsze racje. Jak będzie uparty to Ci nie zapłaci i niewiele mu zrobisz. Najlepiej robic detale na podstawie dokumentacji technicznej gdzie są podane tolerancje wymiarowe, chropowatości, normy itd.
Różnica między detalami może wynika ze zużycia narzędzi albo z tak jak kolega wcześniej pisał zaczołeś robic na zimnej maszynie a po rozgrzaniu wymiary sie pozmieniały
Normy normami ale jak to sie mówi klijent ma zawsze racje. Jak będzie uparty to Ci nie zapłaci i niewiele mu zrobisz. Najlepiej robic detale na podstawie dokumentacji technicznej gdzie są podane tolerancje wymiarowe, chropowatości, normy itd.
Różnica między detalami może wynika ze zużycia narzędzi albo z tak jak kolega wcześniej pisał zaczołeś robic na zimnej maszynie a po rozgrzaniu wymiary sie pozmieniały
Endrio
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Re: FREZOWANE MODELE Z TOLERANCJĄ DO 0mm CZY TO MOŻLIWE
Walnięty klient. Na tej długości taka dokładność to już ktoś pisał nazywając to kosmiczna.blacky pisze:modele mają być po zmierzeniu od baz jednakowe co do 0mm, no może zgodzi się na 0,01mm
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Na ostrzach skrawających podczas obróbki tworzy się narost jest on minimalny oraz cykliczny co powoduje zmianę wymiary. Chcąc uzyskać bardzo dokładne wymiary oraz jakość powierzchni stosuje się obróbkę gładkościową np. szlifowanie. Ale sprawdż rysunek wykonawczy jaki dostałeś do realizacji. Czy dany wymiar jest tolerowany i w jakiej klasie ma być wykonany. Dla każdego wymiaru nominalnego jest określona tolerancja mniejsza czy większa. Wymiar "0" nie istnieje.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam !! oczywiście że tolerancja plus minus zero nie istnieje ! zero to w ogóle jest wymysł czysto abstrakcyjny ( do uproszczenia działań matematycznych i jako filozoficzny model doskonałej równowagi - coś pomiędzy jest a nie ma ) . a czy może ten pan jest jakimś krewnym p. Konowicza ?
. to może weź ten mniejszy i podgrzej go na kaloryferku i będzie OK!! . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares