frezowanie płyty stalowej głowicą- dobór parametrów
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
frezowanie płyty stalowej głowicą- dobór parametrów
Witam
Mam dzisiaj problem tego typu iż potrzebuję dobrać dobre parametry przy frezowaniu powierzchni blachy z stali konstrukcyjnej niewiadomego gatunku, frezuje głowicą fi 80 z 7 płytkami, zaznaczam iż maszyna posiada sterowanie fanuc. (posuw, obr)
Mam dzisiaj problem tego typu iż potrzebuję dobrać dobre parametry przy frezowaniu powierzchni blachy z stali konstrukcyjnej niewiadomego gatunku, frezuje głowicą fi 80 z 7 płytkami, zaznaczam iż maszyna posiada sterowanie fanuc. (posuw, obr)
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
nie korzystam ponieważ pracuję na maszynach numerycznych dopiero od jakichś trzech lat i wyłącznie na tokarkach, tam mam parametry napisane na opakowaniach z płytek i to mi wystarcza, pytam o te parametry obróbki na frezarkę gdyż prosiła mnie o to pewna osoba która nie posiada konta na tutejszym forum, wiem że istnieją jakieś wzory na ustalenie odpowiednich parametrów dla narzędzi frezarskich gdyż zależne jest to od średnicy a tego posta napisałem tak zwracając się wprost do fachowców którzy zajmują się tym na co dzień i mogą powiedzieć coś na ten temat z własnego doświadczenia
Kolego WZÓR a może byś napisał coś więcej, może bym się czegoś nowego nauczył
Kolego WZÓR a może byś napisał coś więcej, może bym się czegoś nowego nauczył
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Adam...
Pracujac od trzech lat spotkales sie zapewne ze zjawiskiem "ile maksymalnie materialu moze narzedzie wybrac w przejsciu", czyli "objetosc/sekunde" dla danego narzedzia.
Do tego masz w katalogu tabelke takich tam dziwnych wartosci dla danej blaszki i dla materialu jaki bedzie zbierac.
A na stronach firm co sie tym zajmuja (na przyklad Sandvik) masz darmowe kalkulatory, ktorych uzywasz jesli nie znasz wzorow albo masz lenia.
I to pozwala obliczyc ile producent gwarantuje ze narzedzie zniesie.
Co nie znaczy ze nie zniesie wiecej. Ale ekonomia, czas zycia narzedzia i takie tam tez sa czasami istotne
Pracujac od trzech lat spotkales sie zapewne ze zjawiskiem "ile maksymalnie materialu moze narzedzie wybrac w przejsciu", czyli "objetosc/sekunde" dla danego narzedzia.
Do tego masz w katalogu tabelke takich tam dziwnych wartosci dla danej blaszki i dla materialu jaki bedzie zbierac.
A na stronach firm co sie tym zajmuja (na przyklad Sandvik) masz darmowe kalkulatory, ktorych uzywasz jesli nie znasz wzorow albo masz lenia.
I to pozwala obliczyc ile producent gwarantuje ze narzedzie zniesie.
Co nie znaczy ze nie zniesie wiecej. Ale ekonomia, czas zycia narzedzia i takie tam tez sa czasami istotne

bumeluję