frezowanie płyty stalowej głowicą- dobór parametrów

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
adam86-20
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 18:23
Lokalizacja: Rybnik

frezowanie płyty stalowej głowicą- dobór parametrów

#1

Post napisał: adam86-20 » 25 lip 2010, 18:07

Witam
Mam dzisiaj problem tego typu iż potrzebuję dobrać dobre parametry przy frezowaniu powierzchni blachy z stali konstrukcyjnej niewiadomego gatunku, frezuje głowicą fi 80 z 7 płytkami, zaznaczam iż maszyna posiada sterowanie fanuc. (posuw, obr)


Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Tagi:


vv3k70r
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 412
Rejestracja: 01 lip 2007, 17:52
Lokalizacja: trelleborg

#2

Post napisał: vv3k70r » 25 lip 2010, 18:28

M3?
S ca 4000
F miedzy 80 a 200

Duzo chlodziwa.
bumeluję


Autor tematu
adam86-20
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 18:23
Lokalizacja: Rybnik

#3

Post napisał: adam86-20 » 25 lip 2010, 18:56

dodam jeszcze iż płytki w jakie wyposażona jest ta głowica mają rozmiar 4x7mm więc ile mógłbym maksymalnie nimi zbierać na jedno przejście ?
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6504
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#4

Post napisał: WZÓR » 25 lip 2010, 21:15

adam86-20 pisze:dodam jeszcze iż płytki w jakie wyposażona jest ta głowica mają rozmiar 4x7mm więc ile mógłbym maksymalnie nimi zbierać na jedno przejście ?
adam86-20 - ... czy czasami korzystasz ze wzorów i katalogów? :roll:


Autor tematu
adam86-20
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 18:23
Lokalizacja: Rybnik

#5

Post napisał: adam86-20 » 25 lip 2010, 22:21

nie korzystam ponieważ pracuję na maszynach numerycznych dopiero od jakichś trzech lat i wyłącznie na tokarkach, tam mam parametry napisane na opakowaniach z płytek i to mi wystarcza, pytam o te parametry obróbki na frezarkę gdyż prosiła mnie o to pewna osoba która nie posiada konta na tutejszym forum, wiem że istnieją jakieś wzory na ustalenie odpowiednich parametrów dla narzędzi frezarskich gdyż zależne jest to od średnicy a tego posta napisałem tak zwracając się wprost do fachowców którzy zajmują się tym na co dzień i mogą powiedzieć coś na ten temat z własnego doświadczenia

Kolego WZÓR a może byś napisał coś więcej, może bym się czegoś nowego nauczył
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6504
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#6

Post napisał: WZÓR » 25 lip 2010, 22:41

:arrow: w załączniku.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, 18:42 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
adam86-20
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 18:23
Lokalizacja: Rybnik

#7

Post napisał: adam86-20 » 26 lip 2010, 15:46

podziękował kolego a słyszałem jeszcze o czymś takim że istnieją jakieś programy do obliczania parametrów frezowania, może wiesz coś na ten temat
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6504
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 26 lip 2010, 16:57

Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, 18:43 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
adam86-20
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 99
Rejestracja: 15 sty 2008, 18:23
Lokalizacja: Rybnik

#9

Post napisał: adam86-20 » 27 lip 2010, 16:46

fajne sprawa, dziękuj :grin:
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.


vv3k70r
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 412
Rejestracja: 01 lip 2007, 17:52
Lokalizacja: trelleborg

#10

Post napisał: vv3k70r » 27 lip 2010, 17:44

Adam...
Pracujac od trzech lat spotkales sie zapewne ze zjawiskiem "ile maksymalnie materialu moze narzedzie wybrac w przejsciu", czyli "objetosc/sekunde" dla danego narzedzia.

Do tego masz w katalogu tabelke takich tam dziwnych wartosci dla danej blaszki i dla materialu jaki bedzie zbierac.
A na stronach firm co sie tym zajmuja (na przyklad Sandvik) masz darmowe kalkulatory, ktorych uzywasz jesli nie znasz wzorow albo masz lenia.

I to pozwala obliczyc ile producent gwarantuje ze narzedzie zniesie.
Co nie znaczy ze nie zniesie wiecej. Ale ekonomia, czas zycia narzedzia i takie tam tez sa czasami istotne :)
bumeluję

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”