Oto kilka zdjęć z budowy giętarki do rurek na razie fi 18 z napędem ręcznym.
Podobne konstrukcje można znaleźć w internecie i kupić gotową. Promień wytoczony nożem kształtowym którego zdjęcie też zamieszczam.
Robię sobie giętarkę do rur.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Robię sobie giętarkę do rur.
- Załączniki
-
- razem.JPG (19.74 KiB) Przejrzano 9436 razy
-
- nóż.JPG (24.59 KiB) Przejrzano 4568 razy
-
- kamyk2.JPG (10.96 KiB) Przejrzano 9436 razy
-
- kamyk.JPG (13.39 KiB) Przejrzano 4584 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Z jakiego materiału kolega wykonał to koło do gięcia?
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
ze stali
Tak poważnie to z miękkiej stali. Jak nie wystarczy to się będę głowił nad jakimś mocniejszym materiałem albo nawęgleniem i hartowaniem.
dodano 10-06-2010
Z tym utwardzaniem to nie będzie potrzeby.
Dzisiaj dokończyłem giętarkę i zrobiłem pierwsze gięcie rurki fi 18x1,5 o 90 st. Promień gięcia jest ok. 41mm więc R/D wynosi ok 2,3 czyli całkiem ostry łuk w sprzedaży przeważnie występują R/D 4 lub 3. Jak widać na zdjęciu zapadnięcie rurki jest nieznaczne jak na pierwszą konstrukcję i stosunkowo ostry łuk uważam to za dobry wynik.
Do takiego gięcia wystarczy ramię ok 50 cm i nie trzeba jakiejś szczególnej siły użyć.
Całość powstała praktycznie w dwa popołudnia.
POPRAWKA!!!
Promień gięcia jaki wyrzej podałem to wewnętrzny promień a stosunek R/D powinien być liczony dla promienia osi neutralnej (czyli osi giętej rury) co trochę zmienia postać rzeczy czyli powinno być R/D=2,74 a nie jak podałem wcześniej 2,3. Dla kamienia w którym R/D wynosiło ok 2 nie uzyskałem dobrych rezultatów gięcia.

Tak poważnie to z miękkiej stali. Jak nie wystarczy to się będę głowił nad jakimś mocniejszym materiałem albo nawęgleniem i hartowaniem.
dodano 10-06-2010
Z tym utwardzaniem to nie będzie potrzeby.
Dzisiaj dokończyłem giętarkę i zrobiłem pierwsze gięcie rurki fi 18x1,5 o 90 st. Promień gięcia jest ok. 41mm więc R/D wynosi ok 2,3 czyli całkiem ostry łuk w sprzedaży przeważnie występują R/D 4 lub 3. Jak widać na zdjęciu zapadnięcie rurki jest nieznaczne jak na pierwszą konstrukcję i stosunkowo ostry łuk uważam to za dobry wynik.
Do takiego gięcia wystarczy ramię ok 50 cm i nie trzeba jakiejś szczególnej siły użyć.
Całość powstała praktycznie w dwa popołudnia.
POPRAWKA!!!
Promień gięcia jaki wyrzej podałem to wewnętrzny promień a stosunek R/D powinien być liczony dla promienia osi neutralnej (czyli osi giętej rury) co trochę zmienia postać rzeczy czyli powinno być R/D=2,74 a nie jak podałem wcześniej 2,3. Dla kamienia w którym R/D wynosiło ok 2 nie uzyskałem dobrych rezultatów gięcia.
- Załączniki
-
- g1.JPG (21.38 KiB) Przejrzano 4605 razy
-
- g2.JPG (14.15 KiB) Przejrzano 4576 razy