Witam,
mam problem z uzyskaniem właściwej płaskości płyty aluminiowej o wymiarach ok. 500x400x8mm.
Z hurtowni blacha nie jest niestety płaska a musi mieć obustronnie płaskość rzędu 0.3mm.
W związku z tym jest frezowana. W pierwszym etapie przykręcana jest w trzech punktach do stołu i frezujemy ją frezem 16mm po 0.1mm. W drugim etapie przykręcona jest obrobioną stroną do stołu i frezowana jest druga strona.
Niestety po zdjęciu ze stolu płyta odkształca się i niestety uzyskanie 0.3mm jest niemożliwe.
Koledzy może macie jakiś patent na takie płyty?
Pozdrawiam.
Frezowanie plyty aluminiowej gr. 8mm
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Ja jestem wprawdzie nowy, więc nie chcę się wymądrzać ale.. być może po produkcji pozostają pewne naprężenia w materiale i zebranie warstw z obu stron powoduje takie ich rozłożenie, że otrzymujecie odkształcenie. Może potrzebne jest wyżarzanie/stabilizowanie lub łatwiej zamówienie blachy w odpowiednim stanie?
Ostatnio zmieniony 07 lut 2010, 21:50 przez m4rcin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Pewien patent znam ale czy on Ci bedzie odpowiadał to nie wiem.
Można dostać płyty aluminiowe bez naprężeń wewnętrznych a przynajmniej znacznie zredukowanych. Jeżeli ten "patent" Ci odpowiada to moge sie zainteresować. W niedziele wieczorem trudno mi coś wiecej dodać.
Można dostać płyty aluminiowe bez naprężeń wewnętrznych a przynajmniej znacznie zredukowanych. Jeżeli ten "patent" Ci odpowiada to moge sie zainteresować. W niedziele wieczorem trudno mi coś wiecej dodać.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Frezowanie plyty aluminiowej gr. 8mm
Obrabialiśmy kiedyś płytę aluminiową gat.7075 1000x700x14mm. Obróbka wykonywana na wytaczarce płaskość jaką uzyskaliśmy mieściła się w tolerancji 0,05mm. Niezbędne było kilkukrotne odwracanie płyty i obrabianie powierzchni oraz podkładanie podkładek w odpowiednich miejscach. Sprawa nie jest taka prosta ale wykonalna.
Tomek
Tomek
Prace ruszyły od nowa http://www.cnc.info.pl/topics60/moderni ... t13702.htm
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)