Wykonanie stożka wewnętrznego i zewnętrznego.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Witam!
Mam prozaiczne pytanie. Potrzebuję wykonać otwór w wałku mosiężnym lub z brązu. Ma to być otwór stożkowy, prostopadły do pręta mosiężnego o średnicy 12mm. Średnica stożka na "wejściu" 5mm a na "wyjściu" 6mm. Proszę o poradę, jakimi ogólnie dostępnymi narzędziami można takowy otwór wykonać. Dodam tylko, że posiadam tokarkę stołową, a otwór ma służyć jako gniazdo miniaturowego zaworu osadzonego właśnie na stożku. Stożek musi być wykonany precyzyjnie, tak, by "samoczynnie" się uszczelniał po wsadzeniu "rdzenia" zaworu. Rdzeń zaworu też oczywiście jestem zmuszony wykonać. Będę wdzięczny za sugestie i porady.
Poniżej zamieszczam rysunek wykonawczy i zdjęcie autorstwa Kolegi Witka ze znanego mi forum.
Mam prozaiczne pytanie. Potrzebuję wykonać otwór w wałku mosiężnym lub z brązu. Ma to być otwór stożkowy, prostopadły do pręta mosiężnego o średnicy 12mm. Średnica stożka na "wejściu" 5mm a na "wyjściu" 6mm. Proszę o poradę, jakimi ogólnie dostępnymi narzędziami można takowy otwór wykonać. Dodam tylko, że posiadam tokarkę stołową, a otwór ma służyć jako gniazdo miniaturowego zaworu osadzonego właśnie na stożku. Stożek musi być wykonany precyzyjnie, tak, by "samoczynnie" się uszczelniał po wsadzeniu "rdzenia" zaworu. Rdzeń zaworu też oczywiście jestem zmuszony wykonać. Będę wdzięczny za sugestie i porady.
Poniżej zamieszczam rysunek wykonawczy i zdjęcie autorstwa Kolegi Witka ze znanego mi forum.
- Załączniki
-
- Zaworek1.jpg (182.13 KiB) Przejrzano 3538 razy
-
- Zaworek2.jpg (98.99 KiB) Przejrzano 3551 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Kolega pisze że ma tokarkę
Wystarczy przestawić sanki pod kątem np 5stopni i wszystko , oczywiście aby było super dokładnie to liniał do toczenia stożków - ale i bez tego można sobie poradzić
Wystarczy przestawić sanki pod kątem np 5stopni i wszystko , oczywiście aby było super dokładnie to liniał do toczenia stożków - ale i bez tego można sobie poradzić
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Dzięli Kolego Zdzicho, o rozwiertaku własnie myślałem, jednak nie bardzo wiem, jak go samemu wykonać...
Pomysł z wytaczaniem też przemknął mi przez myśl, jednak może Kolega Paulg napisze jaki nóż zastosować do tak małego otworu.
PS. Przy okazji zadam dodatkowe pytanie. Czy do wytoczenia zewnętrznego korpusu zaworka należałoby zastosować nóż kształtowy? A może jakiś inny pomysł.. W oryginale jest to odlew, ale ja potrzebuję to jako jednostkowy wyrób, więc nie będę niczego odlewał.
Pomysł z wytaczaniem też przemknął mi przez myśl, jednak może Kolega Paulg napisze jaki nóż zastosować do tak małego otworu.
PS. Przy okazji zadam dodatkowe pytanie. Czy do wytoczenia zewnętrznego korpusu zaworka należałoby zastosować nóż kształtowy? A może jakiś inny pomysł.. W oryginale jest to odlew, ale ja potrzebuję to jako jednostkowy wyrób, więc nie będę niczego odlewał.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Czyli wyciąć z blaszki szablon odpowiadający przekrojowi tegoż elementu , szablon zamocować na tokarce i toczyć - wyjdzie jak się kolega postara 100% kopiaHeniekL pisze:ale ja potrzebuję to jako jednostkowy wyrób, więc nie będę niczego odlewał

A co do wielkości noża - jak już koledzy pisali - nie takie małe się stosuje

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Nie musisz toczyć obydwu stożków z jednego ustawienia sanek bo bedzie to niezbyt wygodne. Wytocz wewnętrzny a zewnętrzy dopasuj na marker lub tusz. Nie jest to trudne a efekt gwarantowany. Nóż nie będzie aż taki mały, raz toczyłem tulejkę 1,5x11mm wtedy nóż prawie jak szpilka.
Tomek
Tomek
Prace ruszyły od nowa http://www.cnc.info.pl/topics60/moderni ... t13702.htm