Podstawy teoretyczne - Toczenie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Podstawy teoretyczne - Toczenie
Witam
Za tydzień lub 2 dostanę upragnioną tokarkę, lecz niestety nie mam pojęcia o toczeniu.
Muszę się nauczyć jak się toczy przede wszystkim aluminium ale inne metale również.
Będę musiał toczyć ośki aluminiowe do moje pracy dyplomowej, są to małe elementy ale ośki będą musiał mieć zróżnicowaną średnicę w rożnych miejscach pod koła zębate, oski będą miały długość nie większą niż 200 mm i średnicę w granicach 4-8mm.
Jakie książki polecicie mi albo jakie strony do poczytania żebym mógł chociaz czegoś się nauczyć, jakie noże kupić itp...
Każda rzetelna informacja się przyda.
aha dodam ze tokarka to PROMA 250
Za tydzień lub 2 dostanę upragnioną tokarkę, lecz niestety nie mam pojęcia o toczeniu.
Muszę się nauczyć jak się toczy przede wszystkim aluminium ale inne metale również.
Będę musiał toczyć ośki aluminiowe do moje pracy dyplomowej, są to małe elementy ale ośki będą musiał mieć zróżnicowaną średnicę w rożnych miejscach pod koła zębate, oski będą miały długość nie większą niż 200 mm i średnicę w granicach 4-8mm.
Jakie książki polecicie mi albo jakie strony do poczytania żebym mógł chociaz czegoś się nauczyć, jakie noże kupić itp...
Każda rzetelna informacja się przyda.
aha dodam ze tokarka to PROMA 250
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2010, 22:50 przez nelik1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
ja się głownie uczyłem z poradnika tokarza i na własnych błędach ....... poradnik opisuje krok po kroku co i jak i są w nim przykłady jak wykonać np. konkretny gwint .
ale w ogóle to na forum nawet nie wiem czy nie w dziale o naszym nutoolu nie było to wielokrotnie poruszane może poszukaj.....
[ Dodano: 2009-05-16, 01:11 ]
ten link też był na forum http://www.wswells.com/video/index.html
Ps. jeśli będziesz miał jakiś detal już konkretnie do zrobienia i będziesz miał z nim problem to wstawisz rys na forum i na pewno ktoś z nas doradzi kolejność operacji noże i parametry
ale w ogóle to na forum nawet nie wiem czy nie w dziale o naszym nutoolu nie było to wielokrotnie poruszane może poszukaj.....
[ Dodano: 2009-05-16, 01:11 ]
ten link też był na forum http://www.wswells.com/video/index.html
Ps. jeśli będziesz miał jakiś detal już konkretnie do zrobienia i będziesz miał z nim problem to wstawisz rys na forum i na pewno ktoś z nas doradzi kolejność operacji noże i parametry

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Muszę się nauczyć jak się toczy przede wszystkim aluminium
Proponouję abyś zastosował 2 typy płytek do obróbki aluminium:
1. węglikowe
2. PKD (PCD) - rózne okreslenia. - ostrze z polikrystalicznego diamentu osadzone na płytce węglikowej
Do pracy dyplomowej syper porównanie. Płytki PKD są idealnym narzędziem do obróbki aluminium. Ograniczają liczbę korekt przez operatora maszyn CNC wynikających ze zużywania ostrza płytki, a na dodatek zobaczysz jaką ładną powierzchnię otrzymasz o małej chropowatosci i połyskliwym kolorze. Przy obróbce płytką węglikową otzrymasz powierzchnię matową.
Przy obróbce aluminium płytką PKD proponuje posuw f=0,08 mm/obrót oraz prędkość skrawania V>400 m/min (niektórzy zalecają powyżej 800 m/min
Życzę miłych i ciekawych efektów badań
1. węglikowe
2. PKD (PCD) - rózne okreslenia. - ostrze z polikrystalicznego diamentu osadzone na płytce węglikowej
Do pracy dyplomowej syper porównanie. Płytki PKD są idealnym narzędziem do obróbki aluminium. Ograniczają liczbę korekt przez operatora maszyn CNC wynikających ze zużywania ostrza płytki, a na dodatek zobaczysz jaką ładną powierzchnię otrzymasz o małej chropowatosci i połyskliwym kolorze. Przy obróbce płytką węglikową otzrymasz powierzchnię matową.
Przy obróbce aluminium płytką PKD proponuje posuw f=0,08 mm/obrót oraz prędkość skrawania V>400 m/min (niektórzy zalecają powyżej 800 m/min
Życzę miłych i ciekawych efektów badań
zwzibi
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
jak na poczatek wybraleś sobie trudne detale. proponuje zacąć z czymś innym. Tu będziesz miał sporo problemów z wymiarami i odpychaniem materiału...nelik1987 pisze:oski będą miały długość nie większą niż 200 mm i średnicę w granicach 4-8mm.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
dlaczego trudne?? muszę wykonać takie ośki o zmiennej średnicy bo na jednej ośce będą zamocowane 2-3 koła zębate o różnych średnicach otworów wewnętrznych. Właściwie tylko te elementy będę wykonywał na tej tokarce czyli takie ośki, jakie mogę mieć problemy jeszcze??
ile trzeba wydać na podstawowe narzędzia do obróbki aluminium (w przedziałach dla studentów a nie profesjonalistów)
ile trzeba wydać na podstawowe narzędzia do obróbki aluminium (w przedziałach dla studentów a nie profesjonalistów)
-
witam.
wszystko zależy od tego w której części tego wałka - właściwie drutu - będą koła .
jeżeli na końcach to da się zrobić bez problemu .
jeżeli gdzieś pośrodku to problem będzie .
chodzi o to że taki wałek łatwo się poddaje i wykrzywia .
z kolei jak będziesz wysuwał materiał z uchwytu i dopiero toczył - najpierw jedno koło - łożysko itd . to całość może być niecentryczna - lub nie być centryczna ( co wychodzi na jedno ) .
z narzędzi do toczenia alu to potrzebujesz -
nóż , szlifierkę do ostrzenia takowego .
najlepiej zwykły hss - łatwo ostrzyć .
dyktę do chłodzenia/smarowania i suwmiarkę .
ni tam jeszcze - nakiełek .
najlepiej narysuj jak ma ośka wyglądać - to będzie coś można powiedzieć .
pozdrawiam .
wszystko zależy od tego w której części tego wałka - właściwie drutu - będą koła .
jeżeli na końcach to da się zrobić bez problemu .
jeżeli gdzieś pośrodku to problem będzie .
chodzi o to że taki wałek łatwo się poddaje i wykrzywia .
z kolei jak będziesz wysuwał materiał z uchwytu i dopiero toczył - najpierw jedno koło - łożysko itd . to całość może być niecentryczna - lub nie być centryczna ( co wychodzi na jedno ) .
z narzędzi do toczenia alu to potrzebujesz -
nóż , szlifierkę do ostrzenia takowego .
najlepiej zwykły hss - łatwo ostrzyć .
dyktę do chłodzenia/smarowania i suwmiarkę .
ni tam jeszcze - nakiełek .
najlepiej narysuj jak ma ośka wyglądać - to będzie coś można powiedzieć .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
hmmm tylko raz toczyłem oskę 3 mm (z mosiądzu podpartą kłem) i faktycznie nie wyszła najlepiej ... może gdybym zastosował podtrzymkę przesuwna lub stałą wtedy to by coś z tego było ..... faktem jest to iż detale małej średnicy daleko wysunięte z uchwytu naprawdę ciężko się obrabia ( odpowiednio ostry nóź tez jest ważny gdyż złe kąty będą powodować odpychanie materiału co przy większych średnicach najwyżej skończy się zła powierzchnia ale przy małych to może to zaowocować powyginaniem detalu nie trzymaniu wymiary itd. ..) detal powinien być obrobiony z jednego mocowania to zapewnia współosiowość tak jak pisał poprzednik stopniowe wysuwanie wałka z uchwytu by kolejno obrabiać następne średnice skończy się pewnie tym że osadzone koło zębate będzie miało bicie .... tak na marginesie nie wiem jak chcesz osądzać te koła zębate lecz np. w zabawkach powierzchnia na która jest wciskane koło jest uprzednio moletowana ,zapobiega to ślizganiu się koło na ośce jeśli chcesz w ten sam sposób osadza koła to potrzeba ci jeszcze radełko i to takie z ręcznym zaciskaniem
[ Dodano: 2009-05-17, 14:49 ]
http://home.comcast.net/~cburg/tools.html takie jak na górze
[ Dodano: 2009-05-17, 14:49 ]
http://home.comcast.net/~cburg/tools.html takie jak na górze
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)

-
witam.
nadal nie wiadomo co i jak ma wyglądać .
jak już to zrobiłbym to tak - wziąć pręt alu - równy .
następnie potoczyć takie tulejki - średnica wew taka jak wałek , zewnętrzna jak łożysko .
następnie przykleić je w odpowiednich miejscach wałka ( wałka to dużo powiedziane ) .
tulejki można potoczyć z jednego zamocowania - będą równe .
pozdrawiam .
nadal nie wiadomo co i jak ma wyglądać .
jak już to zrobiłbym to tak - wziąć pręt alu - równy .
następnie potoczyć takie tulejki - średnica wew taka jak wałek , zewnętrzna jak łożysko .
następnie przykleić je w odpowiednich miejscach wałka ( wałka to dużo powiedziane ) .
tulejki można potoczyć z jednego zamocowania - będą równe .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
skąd wiesz jakbyś zrobił skoro nie wiesz jak to będzie wyglądało?jak już to zrobiłbym to tak - wziąć pręt alu - równy .

- Heidenhain - Siemens - Fanuc -