Fazowanie otworów - pytanie
Jak i czym fazować otwory w blasze czarnej
-
zolik81
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 8
Fazowanie otworów - pytanie
Witam,
Proszę Was specjalistów (wiem, że takowych tu nie brakuje) o pomoc. Potrzebuję wykonać fazowanie pod śrubę stożkową otworów fi5 w blasze czarnej. Cały detal wycinany na laserze, otwory również. Detale mniej więcej formatu A5. Moje pytanie:
1. Czym i jak to wykonać, chodzi mi o narzędzie i parametry (obroty, posuw), aby było sprawnie.
2. Jaką maszyną? Mam do dyspozycji frezarkę CNC, jednak podejrzewam że zakres obrotowy (6000-24000obr./min.) i brak podawania chłodziwa dyskwalifikują tą maszynę do tego zadania - chyba, że jednak nie.
Do fazowania mam dużą ilość takich otworów więc wolałbym uniknąć robienia tego na wiertarce stołowej.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Proszę Was specjalistów (wiem, że takowych tu nie brakuje) o pomoc. Potrzebuję wykonać fazowanie pod śrubę stożkową otworów fi5 w blasze czarnej. Cały detal wycinany na laserze, otwory również. Detale mniej więcej formatu A5. Moje pytanie:
1. Czym i jak to wykonać, chodzi mi o narzędzie i parametry (obroty, posuw), aby było sprawnie.
2. Jaką maszyną? Mam do dyspozycji frezarkę CNC, jednak podejrzewam że zakres obrotowy (6000-24000obr./min.) i brak podawania chłodziwa dyskwalifikują tą maszynę do tego zadania - chyba, że jednak nie.
Do fazowania mam dużą ilość takich otworów więc wolałbym uniknąć robienia tego na wiertarce stołowej.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Fazowanie otworów - pytanie
Zamocujesz takie narzędzie na swoją maszynę?
https://www.artykulytechniczne.eu/compo ... l?Itemid=0
Mariusz.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
zolik81

Teraz nie mogę sprawdzić ale wydaje mi się, że max co mogę tam zamocować to fi12.WZÓR pisze: ↑10 sty 2026, 16:07Zamocujesz takie narzędzie na swoją maszynę?
Mariusz.
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Płytką w taką blaszkę
Malo to frezów fi 6 czy 8 45" węglikowych ? Fazy zębów m2 lecimy z boku na maxa.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Znajdź mniejszy.zolik81 pisze: ↑10 sty 2026, 16:25Teraz nie mogę sprawdzić ale wydaje mi się, że max co mogę tam zamocować to fi12.WZÓR pisze: ↑10 sty 2026, 16:07Zamocujesz takie narzędzie na swoją maszynę?
Mariusz.
Może i masz rację.
.... , ale nie wiem jak takie narzędzie będzie pracować na obrotach jakie podał autor tematu i to w dodatku bez chłodzenia.
.... płytka jest mocniejsza.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
zolik81

Właśnie tu mam zagwozdkę. Bo nawet jak zjadę z obrotami na minimum to na pewno stracę na momencie obrotowym do tego brak chłodziwa. A czytałem, że po laserze krawędzie będą w jakimś stopniu utwardzone. Już nawet myślę o kupnie jakiegoś innego elektrowrzeciona - wolnoobrotowego ale w dalszym ciągu nie będzie chłodzenia więc, żeby nie okazało się, że będzie to bezsensowna inwestycja. Dlatego zapytałem tutaj, bo może trafi się ktoś, kto robił już takie fazowanie na takich obrotach i bez chłodzenia. Mam tu na myśli duże partie.
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Przy 10-12 kilo idą na sucho w ulepszonym.
https://business.allegro. pl/oferta/fazownik-nawiertak-vhm-fi-6-90-stopni-frez-weglikowy-55-hrc-14731938336?bi_s=ads&bi_m=productlisting
query&bi_c=MTJjOTVkMWMtZmRiYi00MmJhLWI0YTEtYjZhODMyYmMxYzQ1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7e8e3d4c-7070-4027-893c-b64cbc42f4d3
Tylko śrubą a nie wierceniem
https://business.allegro. pl/oferta/fazownik-nawiertak-vhm-fi-6-90-stopni-frez-weglikowy-55-hrc-14731938336?bi_s=ads&bi_m=productlisting
Tylko śrubą a nie wierceniem
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
..... i dlatego dałem taką propozycję wyboru narzędzia.
Przerabiam takie otwory , po laserze w zasadzie codziennie u siebie w firmie.
Jest opcja.
Nie pal otworów na laserze.
Wierć je wiertłem dwustopniowym .
Nie powinno być problemu z jego znalezieniem na rynku.
P.s.
Jakaś butelka z chłodziwem w ręce wchodzi w rachubę?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Bandito
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 3
Skoro nie ma chłodzenia, to domyślam się, że też nie masz systemu dwupaletowego czy wielopaletowego. W takim przypadku, czy jest sens puszczać to na frezarkę cnc, gdy czas na wiertarce stołowej jest tańszy?
Ponadto, jeśli nie wiercisz tych otworów na frezarce cnc, to przy niedokładnym bazowaniu na frezarce, faza będzie do bani.
Ponadto, jeśli nie wiercisz tych otworów na frezarce cnc, to przy niedokładnym bazowaniu na frezarce, faza będzie do bani.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2026, 17:06 przez Bandito, łącznie zmieniany 1 raz.