Wykonanie gniazda kulowego blokującego przepływ oleju

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Wemibo
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4

Wykonanie gniazda kulowego blokującego przepływ oleju

Post napisał: Wemibo » 01 paź 2024, 08:37

Witam.
Potrzebuję dorobić (w metalu/mosiądzu) gniazdo kulowe pod kulkę 8mm. Gniazdo z kulką będzie blokować otwór o średnicy 6mm - to będzie jednokierunkowy zawór kulowy blokujący przepływ oleju (konkretnie w podnośniku). Remontuję podnośnik paletowy i muszę takie coś dorobić.

W jaki sposób najprościej wykonać gniazdo aby szczelnie blokowało przepływ oleju. Czyli dla kulki 8mm jakiej wielkości ma być to gniazdo (otwór/kanał blokowany ma 6mm) oraz jakiego kształtu ma być to gniazdo - czy np. wystarczy wiertłem i dokładnie wygładzić? Mam do dyspozycji wiertarko-frezarkę (Zosia), starą tokarkę, inne amatorskie pierduły.

Drugie pytanko - będę musiał wbić wykonaną tuleję z tym gniazdem do bloku/obudowy podnośnika (rozwierciłem w bloku dziurę na 16,5mm, więc tuleja po zewnątrz 16,5mm, długość ok 3cm). Czym uszczelnić/kleić miejsce między tuleją a blokiem podnośnika, bo zakładam, że wysokie ciśnienie znajdzie przejście, jeżeli nie uszczelnię - czy np. żywica epoksydowa?

pzdr

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Wykonanie gniazda kulowego blokującego przepływ oleju

Post napisał: Steryd » 01 paź 2024, 11:00

Najlepiebj taką kulkę docisnąć do powierzchni, z którą ma współpracować i się dopasuje. Jeśli chodzi o osadzenie, to w większości wypadków sprawdzi się gwint stożkowy. Ale profesjonalniej na pewno rowek i o-ring, ale to już trzeba dokładności.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
Wemibo

Post napisał: Wemibo » 01 paź 2024, 12:08

Rozumiem, że do mosiężnej tulei dociskam (w imadle?) to gniazdo do kulki i mosiądz się odkształci? Mogę też podgrzać. Pytanie czy gdy mam tam otwór 6mm, to rozwiercić go czy docisnąć i już?
Co do osadzenie, to nie mam możliwości nagwintowania. A czy może nagrzanie tej tulei mosiężnej i potem próba zalania roztopioną cyną? Może jak znajdzie miejsce to wpłynie i zaślepi?

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Steryd » 01 paź 2024, 12:42

Nie podgrzewaj, tylko docisnij prasą. Osadzanie na gorąco to taki sobie pomysł, jak materiały są podobne to ok, ale jest duża różnica rozszerzalnosci między stala/ żeliwam a mosiądzem.
Jak nie możesz nagwintować to zrób kanałek pod o-ring, albo dwa i bedzie ok. Tylko powierzchnia współpracująca z o-ringiem musi być w miarę gładka.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
Wemibo

Post napisał: Wemibo » 07 paź 2024, 09:23

Sukces 80% :) Po wytoczeniu mosiężnej tulei próbowałem ją usadowić z o-ringami, ale kilka prób i zawsze albo obcinało albo wypychało o-ring z rowka. Może za płytki rowek dałem, albo o-ringi 'byle jakie'. Postanowiłem na żywicę epoksydową zamocować.
No i podnosi elegancko. Około 700kg miałem paletę bez problemu, z pół godziny trzymałem na podnośniku i nie opuścił.

Te 20% to nie działa opuszczanie. Czyli na pewno tłoczek wciska kulkę, a ta nie dosięga do 'check valve' - zaworu jednokierunkowego. Muszę pomierzyć długości bolców oraz sprawdzić, lub/czy kulka nie ucieka na bok.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Wemibo

Post napisał: Wemibo » 09 paź 2024, 07:58

Podnośnik działa jak należy. Podnosi i opuszcza (dorobiłem nieco dłuższy bolec w zaworze). Dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”