Witam.
Potrzebuję dorobić (w metalu/mosiądzu) gniazdo kulowe pod kulkę 8mm. Gniazdo z kulką będzie blokować otwór o średnicy 6mm - to będzie jednokierunkowy zawór kulowy blokujący przepływ oleju (konkretnie w podnośniku). Remontuję podnośnik paletowy i muszę takie coś dorobić.
W jaki sposób najprościej wykonać gniazdo aby szczelnie blokowało przepływ oleju. Czyli dla kulki 8mm jakiej wielkości ma być to gniazdo (otwór/kanał blokowany ma 6mm) oraz jakiego kształtu ma być to gniazdo - czy np. wystarczy wiertłem i dokładnie wygładzić? Mam do dyspozycji wiertarko-frezarkę (Zosia), starą tokarkę, inne amatorskie pierduły.
Drugie pytanko - będę musiał wbić wykonaną tuleję z tym gniazdem do bloku/obudowy podnośnika (rozwierciłem w bloku dziurę na 16,5mm, więc tuleja po zewnątrz 16,5mm, długość ok 3cm). Czym uszczelnić/kleić miejsce między tuleją a blokiem podnośnika, bo zakładam, że wysokie ciśnienie znajdzie przejście, jeżeli nie uszczelnię - czy np. żywica epoksydowa?
pzdr
Wykonanie gniazda kulowego blokującego przepływ oleju
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Wykonanie gniazda kulowego blokującego przepływ oleju
Najlepiebj taką kulkę docisnąć do powierzchni, z którą ma współpracować i się dopasuje. Jeśli chodzi o osadzenie, to w większości wypadków sprawdzi się gwint stożkowy. Ale profesjonalniej na pewno rowek i o-ring, ale to już trzeba dokładności.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Rozumiem, że do mosiężnej tulei dociskam (w imadle?) to gniazdo do kulki i mosiądz się odkształci? Mogę też podgrzać. Pytanie czy gdy mam tam otwór 6mm, to rozwiercić go czy docisnąć i już?
Co do osadzenie, to nie mam możliwości nagwintowania. A czy może nagrzanie tej tulei mosiężnej i potem próba zalania roztopioną cyną? Może jak znajdzie miejsce to wpłynie i zaślepi?
Co do osadzenie, to nie mam możliwości nagwintowania. A czy może nagrzanie tej tulei mosiężnej i potem próba zalania roztopioną cyną? Może jak znajdzie miejsce to wpłynie i zaślepi?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie podgrzewaj, tylko docisnij prasą. Osadzanie na gorąco to taki sobie pomysł, jak materiały są podobne to ok, ale jest duża różnica rozszerzalnosci między stala/ żeliwam a mosiądzem.
Jak nie możesz nagwintować to zrób kanałek pod o-ring, albo dwa i bedzie ok. Tylko powierzchnia współpracująca z o-ringiem musi być w miarę gładka.
Jak nie możesz nagwintować to zrób kanałek pod o-ring, albo dwa i bedzie ok. Tylko powierzchnia współpracująca z o-ringiem musi być w miarę gładka.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Sukces 80%
Po wytoczeniu mosiężnej tulei próbowałem ją usadowić z o-ringami, ale kilka prób i zawsze albo obcinało albo wypychało o-ring z rowka. Może za płytki rowek dałem, albo o-ringi 'byle jakie'. Postanowiłem na żywicę epoksydową zamocować.
No i podnosi elegancko. Około 700kg miałem paletę bez problemu, z pół godziny trzymałem na podnośniku i nie opuścił.
Te 20% to nie działa opuszczanie. Czyli na pewno tłoczek wciska kulkę, a ta nie dosięga do 'check valve' - zaworu jednokierunkowego. Muszę pomierzyć długości bolców oraz sprawdzić, lub/czy kulka nie ucieka na bok.

No i podnosi elegancko. Około 700kg miałem paletę bez problemu, z pół godziny trzymałem na podnośniku i nie opuścił.
Te 20% to nie działa opuszczanie. Czyli na pewno tłoczek wciska kulkę, a ta nie dosięga do 'check valve' - zaworu jednokierunkowego. Muszę pomierzyć długości bolców oraz sprawdzić, lub/czy kulka nie ucieka na bok.