Gwintowanie pręta tłoczyskowego.

Pytanie o efektywny sposób nagwintowania utwardzanego pręta, prowadnicy liniowej.

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Fox34
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Gwintowanie pręta tłoczyskowego.

Post napisał: Fox34 » 06 lip 2024, 02:19

Cześć.
Muszę nagwintować pręt tłoczyskowy, albo inaczej prowadnicę liniową o średnicy fi 8 na M8 na długości około 20 mm. Jak próbowałem nagwintować to narzynką, to absolutnie nic nie szło. Gwintowałem to na konwencjonalnej tokarce, ale robota szła jak krew z nosa bo jak nożem brałem więcej niż jakieś 0,05 mm to się szybko kruszył i tępił.
Wpadł mi do głowy taki pomysł, że gdybym w imak zamontował jakiś silniczek (wiertarka?) i małą tarczkę ze stożkiem na końcu lub jakiś kamień ze szlifierki lub miniszlifierki i powoli ręcznie obracał uchwytem tokarki to wyżeźbiłbym ładny gwint może za pierwszym przejazdem.
Czy ktoś montował już coś takiego, albo może są jakieś lepsze sposoby na nagwintowanie tłoczyska?

klangor
Posty w temacie: 1

Re: Gwintowanie pręta tłoczyskowego.

Post napisał: klangor » 06 lip 2024, 02:42

Noże węglikowe tylko i pójdzie. Tak to robiłem w pracując w hydraulice siłowej na konwencjonalnej tokarce oczywiście.

Autor tematu
Fox34
Posty w temacie: 2

Post napisał: Fox34 » 06 lip 2024, 09:41

To są jakieś nie węglikowe? Myślałem, że wszystkie noże do toczenia mają płytkę skrawającą z węglika spiekanego i dzielą się na składane i z wlutowaną płytką. Próbowałem to gwintować nożem składanym do gwintowania i ząb płytki mi się kruszył. Nożem do gwintowania z wlutowaną płytką było trochę lepiej, ale nadal koszmarnie wolno.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: szopenn » 06 lip 2024, 09:50

nie wiem jakiej wytrzymałości się spodziewasz i jakie ma być tego zastosowanie, ale dwa możliwe rozwiązania. Przetocz do rozmiaru 7,70mmm gwint będzie ciut w podwymiarze ale łatwiej będzie się nacinać. Możesz też zrobić redukcje gwintową - gwintuj w rdzeniu - tam w środku zrób gwint M6, następnie wytocz sobie redukcje M6/M8. Zakręć na klej blokujący.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”