jasiu... pisze:Pewnie, że tak. Robisz środkową część na frezarce z gwintem wewnętrznym (ja bym zrobił drobnozwojny) i w tą część wkręcasz dwa nyple. z jednym gwintem dopasowanym do środkowej części, drugim takim, jak ma być.
Wtedy mi się robią 3 części zamiast jednej, a tutaj chcę, by to było całościowo jak najkrótsze no i najlepiej jako jeden element. No i mówimy tutaj o jakiejś frezarce pięcioosiowej? Bo trochę za wysokie progi dla mnie chyba, żeby sobie wyobrazić zrobienie tego frezarką 3-osiową
IMPULS3 pisze: ↑11 paź 2019, 13:39
Najprosciej to wytoczyć z pełnego materiału. Pierwsze toczenie z polozenia 7.5* a drugie 15* i jest gotowy szczelny detal.
Wtedy chyba nie uda się zrobić takiego ładnego zaokrąglenia? Trochę wstyd ale też niespecjalnie umiem sobie to wyobrazić, chociaż ogólnie coś mi świta, ale nie na tyle, żeby zajarzyć.
Tutaj jeszcze druga wersja, bo jeśli by to nie było gięte tylko robione inaczej, to podejrzewam, że nie musiałoby być takie długie, a mi własnie zależy na tym, żeby była to część jak najkrótsza:
Dodatkowo w zasadzie w środku może być dowolnie to zrobione, nie musi być to być ładne, żebym tylko mógł kilka przewodów przeciągnąć z jednej na drugą stronę. Gwint zewnętrzny będzie drobnozwojny, prawdopodobnie o skoku 0,75mm o długości ~5mm.
IMPULS3 pisze:Szybko i prosto.
Może chciałbyś się podjąć?

No i też pytanie czy takim sposobem jaki proponujesz to przy wykonywaniu np. 20 sztuk trzeba się liczyć z kosztem rzędu 20zł czy 200zł za sztukę
Widzi mi się jeszcze jedno rozwiązanie, co prawda trochę marnotrawstwa, ale:
Wziąć dłuższą rurkę (wystarczająco długą, żeby bezproblemowo można ją giąć), po gięciu wyciąć ten środkowy element, złapać od środka trzpieniem rozprężnym i sobie zrobić gwint raz z jednej, raz z drugiej strony. Tylko nie wiem jaka deformacja by była w środku, czy dałoby się tym trzpieniem złapać. Zrobione by to było z rury ze stali nierdzewnej lub aluminium 32x3.