StormSunny pisze: ↑15 sie 2019, 16:03
Najlepiej jak detal byłby wykonany w pełni na CNC z jednego zamocowania.
A może byś tak nie uczył ojców dzieci robić?
a teraz wyjaśnię ci, czemu tak napisałem. Zakładasz stal nierdzewną (wstrętna do obróbki), element bardzo wiotki, żądasz polerowania, czyli powierzchnia musi być bardzo gładka.
Gdybyś zamiast fascynować się modelowaniem w komputerze, zwyczajnie użył głowy i pomyślał, to może przypomniałbyś sobie, że polerowanie jest obróbką uzupełniającą szlifowanie. Musisz najpierw ten element wytoczyć z naddatkami i zeszlifować, bo przecież przy toczeniu taką pierdułkę ci poodpycha. Kanałek, jak potrafisz zamocować (to maleństwo), teoretycznie możesz wyfrezować, ja myślę, że taniej będzie zrobić elektrodę i wydrążyć. Tym bardziej, że ważna jest powierzchnia. Po szlifowaniu obcinasz nakiełek, na szlifierce narzędziowej zarabiasz czubek.
Polerujesz.
I teraz ci powiem, czemu nikt się nie zgłasza. Bo to jest po pierwsze sporo zabawy, nikt nie lubi nierdzewki, nikt nie lubi polerowania. Do tego nie każdy ma odpowiednią narzędziownię z wszystkimi maszynami.
To ma 12 mm średnicy i ponad 120 mm długości. To jaka jest tego smukłość? Miałeś na studiach wyboczenie pręta (siła będzie pochodzić od docisku kłem i od noża), czy ty tylko na komputerze potrafisz modelować, no i życzyć sobie, żeby twoje projekty ktoś przeniósł do reala "w pełni na CNC z jednego zamocowania".
Niestety, nie to forum. Tu są ludzie, którzy znają się na obróbce, nie na robieniu cudów.