WIERCENIE STALI NIERDZEWNEJ 1.4301
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Ja na poczatek robilem tez z pilotem ale poniewaz wiercenie bylo maszynowe nie mialem mozliwosci dokladnej regulacji predkosci/sily z jaka dosuwane bylo wiertlo do materialu przed tym zanim sie zaglebilo. Co sie dzialo - wiertlo dochodzilo z wieksza predkoscia do materialu i bardzo szybko dochodzilo do wyszczerbienia sie w tym miejscu gdzie byl rant po pilotazowym otworze na wiertle.
Inny problem jaki mialem to przy standardowym kacie 120 stopni przy przejsciu przez material nastepowalo wyrobienie na samej zewnetrznej krawedzi wiertla - znowu ten sam powod - nie bylo mozliwosci dopasowania posuwu w momencie "wyjscia z materialu". Pomogla "splaszczenie kata" do jakichs 130stopni. Mozna bez otworu pilotazowego tylko trzeba miec naprawde dobrze ostrzone wiertlo.
Inny problem jaki mialem to przy standardowym kacie 120 stopni przy przejsciu przez material nastepowalo wyrobienie na samej zewnetrznej krawedzi wiertla - znowu ten sam powod - nie bylo mozliwosci dopasowania posuwu w momencie "wyjscia z materialu". Pomogla "splaszczenie kata" do jakichs 130stopni. Mozna bez otworu pilotazowego tylko trzeba miec naprawde dobrze ostrzone wiertlo.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
A czy któryś z panów wiercił już może troszkę mniejszymi wiertłami w tej stali?? Muszę nawiercić 6500 otworów fi 1.7 w jednej płycie. Używam wierteł kobaltowych i niestety przy parametrach katalogowych wiertło od razu się łamało, a przy 1440 obr. i 50mm/min udało mi się jednym wiertłem wywiercić 1800 otworów jednak po wymianie narzędzia przy nie zmienionych parametrach wiertło znowu wytrzymało ok 10 otworów. O co chodzi? POMOCY?
Moja maszyna to Haas Dt-1 nie ma problemów ze sztywnością czy dokładnością

Moja maszyna to Haas Dt-1 nie ma problemów ze sztywnością czy dokładnością
-
Tak naprawde sa 3 parametry - zmienne ktorymi manipulujesz. Obroty, docisk ale rowniez kat naostrzenia. Takie same dwa wiertla ale to drugie mialo inny kat i juz klapa. Zacznij od najwolniejszych obrotow i od nizszego nacisku, jesli "zabiera" material, nie piszczy to mozna podniesc parametry. Inny problem moze byc co sie dzieje w momencie dojscia wiertla do materialu, czy dochodzi do uderzenia o material i wykruszenia ostrza ?
-
-