Ręczne toczenie kuli
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Nie licząc cięcia wałka, gwintowania, szlifowania i polerowania, a biorąc pod uwagę wyłącznie czas toczenia przystawką pierwszy raz zajęło mi to 3-5minut maleńkim wiórem. Na filmie toczona jest kulka fi 30mm. Maksymalny obszar roboczy tego prototypu wynosi 36mm, a zatem kula może mieć maksymalnie 72mm średnicy.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
moja uwaga: kulke masz zamocowaną na dosyć cieńkim pręcie, uważaj więc z tymi łapkami na przyrządzie i nie pomagaj sobie tą drugą ręką, sam na własne oczy widziałem jak koleś wynosił swoje trzy palce w drugiej ręce właśnie po takiej robocie... Wyobraź sobie co by było gdyby pręt dostał wibracji, zarzuciło by go i by pierdyknął o przyrząd na którym trzymasz drugą ręke... Chyba dalej nie muszę tłumaczyć?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Może to tak wygląda na filmie bo kamerka stoi pod sporym kątem i wyszła dość duża perspektywa, ale do wirujących szczęk było jeszcze daleko. Zresztą na pozór chaotycznie wyglądające ruchy rąk wyniakją z przyspieszenia projekcji filmu dla celów publikacji. Jestem ostrożny, ale oczywiście porady wezmę pod uwagę 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
tu nie chodzi o wirujące szczęki a o materiał, który jest daleko wystawiony, widziałeś kiedyś jak z takiego wystającego pręta zrobiło się "śmigło"? bo ja widziałem... ten twój imak razem z ręką by był zmieciony z suportu...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
- Posty w temacie: 3
Czepiasz się.. Trzpień można zrobić dwustopniowy ,z przewężeniem w miejscu gdzie wchodzi płytka. Przyrząd jest w porządku.
Niebezpieczny był moment polerowania pastą. Gdyby zawinęło szmatę ,to marnie z rękoma.
Takie rzeczy robi się małym skrawkiem, gwarantującym ,ze nie zawinie się na obrabianym przedmiocie.
Niebezpieczny był moment polerowania pastą. Gdyby zawinęło szmatę ,to marnie z rękoma.
Takie rzeczy robi się małym skrawkiem, gwarantującym ,ze nie zawinie się na obrabianym przedmiocie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Przystawka fajna, wymaga tylko "kalibracji" na odpowiednią średnicę przed obróbką.
Optymalnie byłoby, gdyby ta obrotowa tarcza na suporcie była ustawiona w osi z wrzecionem. Wtedy średnicę regulowałoby się przesuwając, w prowadnicy w/w tarczy, sztabkę z nożem. Niestety takie rozwiązanie jest bardziej upierdliwe w wykonaniu.
Pozdrawiam
Tomek.
Optymalnie byłoby, gdyby ta obrotowa tarcza na suporcie była ustawiona w osi z wrzecionem. Wtedy średnicę regulowałoby się przesuwając, w prowadnicy w/w tarczy, sztabkę z nożem. Niestety takie rozwiązanie jest bardziej upierdliwe w wykonaniu.
Pozdrawiam

Tomek.