Chromowanie walkow

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Davido_olawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Davido_olawa » 22 gru 2007, 23:53

ja powiem wiecej: mialem kolege, ktory wlasnie konczyl chemie na PW i mial dostep do laboratorium. po wielu spedzonych w nim godzianch, CZASAMI udawalo mu sie cos poanodowac tak, zeby jakos to wygladalo. podkreslam, ze mowimy u studencie i zarazem wielkim amatorze chemii, ktory po studiach zaczal robic z niej doktorat. mimo posiadanej wiedzy teoretycznej i dostepu do laboratorium nie byl w stanie uzyskac powtarzalnych wynikow anodowania. chromowanie to chyba wyzsza szkola jazdy wiec tym bardziej nie widze szans, aby mniej lub bardziej amatorskim sposobem przeprowadzac je samemu.
Akurat z anodowaniem jest to prosta sprawa wiem bo sam anoduje i barwie ,zrobiłem do tego celu małą galwanizerie czyli zasilacz o regulowanym napięciu i prądzie regulator PID temperatury chłodnica itp itp i teoretycznie mógłbym anodować również na twardo ponieważ mam agregat chłodniczy ... Efekt końcowy zależy od tego jak sie człowiek przyłoży do pracy...Element musi być dobrze wyczyszczony i odtłuszczony bez tego pozostają ślady po anodowaniu.Widocznie ten student za bardzo sie śpieszył lub źle dobrał parametry ewentualnie anodował aluminium które sie trudno anoduje...co do książek akurat nie polecam sie wzorować na książce Sękowskiego tylko czytać książki z "wyższej" półki "Poradnik galwanotechnika",technologia powłok galwanicznych" itp a książke Sękowskiego traktować jak...wprowadzenie...

De profundis clamo ad Te, Domine

Tagi:

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 23 gru 2007, 00:32

Davido_olawa pisze:
ja powiem wiecej: mialem kolege, ktory wlasnie konczyl chemie na PW i mial dostep do laboratorium. po wielu spedzonych w nim godzianch, CZASAMI udawalo mu sie cos poanodowac tak, zeby jakos to wygladalo. podkreslam, ze mowimy u studencie i zarazem wielkim amatorze chemii, ktory po studiach zaczal robic z niej doktorat. mimo posiadanej wiedzy teoretycznej i dostepu do laboratorium nie byl w stanie uzyskac powtarzalnych wynikow anodowania. chromowanie to chyba wyzsza szkola jazdy wiec tym bardziej nie widze szans, aby mniej lub bardziej amatorskim sposobem przeprowadzac je samemu.
Akurat z anodowaniem jest to prosta sprawa wiem bo sam anoduje i barwie ,zrobiłem do tego celu małą galwanizerie czyli zasilacz o regulowanym napięciu i prądzie regulator PID temperatury chłodnica itp itp i teoretycznie mógłbym anodować również na twardo ponieważ mam agregat chłodniczy ... Efekt końcowy zależy od tego jak sie człowiek przyłoży do pracy...Element musi być dobrze wyczyszczony i odtłuszczony bez tego pozostają ślady po anodowaniu.Widocznie ten student za bardzo sie śpieszył lub źle dobrał parametry ewentualnie anodował aluminium które sie trudno anoduje...co do książek akurat nie polecam sie wzorować na książce Sękowskiego tylko czytać książki z "wyższej" półki "Poradnik galwanotechnika",technologia powłok galwanicznych" itp a książke Sękowskiego traktować jak...wprowadzenie...
razem gryzlismy temat anodowania, bo chcialem je robic sam dla czesci rowerowych barwionych na czerwono lub niebiesko (wowczas w wawie nikt nie chcial sie podejmowac takeij roboty przy malym zamowieniu wartym kilakset zlotych). mazrylo mi sie rowniez anodowanie twarde, ale to juz w ogole byla kaplica ze wzgledu na niemoznosc utrzymania temapertury kapieli z dokaldnoscia mneijsza niz 1stopien celsjusza. na pewno korzystalismy z ksiazki "poradnik galwanotechnika", on korzystal rowniez z jakichs innych materialow. do pracy na pewno sie przykladak, bo tez mu zalezalo na efektach. uzyskiwalismy kolor czerwony ale niepowtarzalny i latwo sie scierajacy (kiepski barwnik, chyba do tkanin jesli dobrze pamietam). ogolnie po kilku tygodniach dalismy sobie z tym spokoj, bo kosztowalo to zbyt wiele czasu a kazdy mial wowczas inne zmartwienia jak chocby konczenie studiow.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: upadły_mnich » 23 gru 2007, 10:22

Davido_olawa pisze:nie polecam sie wzorować na książce Sękowskiego tylko czytać książki z "wyższej" półki "Poradnik galwanotechnika",technologia powłok galwanicznych" itp a książke Sękowskiego traktować jak...wprowadzenie...
Dokładnie to miałem na myśli proponując Sękowskiego do przeczytania ZA DARMO.
"Poradnik galwanotechnika" to już wydatek bodajże 150PLN (na moim egzemplarzu mam zamazane aby żona nie dostrzegła :razz: ) lub trochę taniej na allegro.
Dla kolegi Kelmot to niepotrzebny wydatek zwłaszcza, że po jego pierwszym poście można wnioskować, że chciał powłoki stopowe stosować (sic!)
Ciekawostką jest fakt, że w mojej poprzedniej firmie anodowanie twarde było proste i rutynowe a anodowanie bezbarwne czy wogóle powłoki dekoracyjne było wyzwaniem.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 23 gru 2007, 11:08

upadły_mnich pisze: Ciekawostką jest fakt, że w mojej poprzedniej firmie anodowanie twarde było proste i rutynowe a anodowanie bezbarwne czy wogóle powłoki dekoracyjne było wyzwaniem.
"anodowanie twarde bylo proste"?? - dawaj adres tej firmy : D
-nie, nie jesteś synu

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 23 gru 2007, 11:15

hmm twarde -proste ?
ok jaka była grubośc powłoki ? jaka powierzchnia? twardość?

swego czasu kolega wciskał ludziom kit że robi eloksal twardy -w rzeczywistości wytwarzał powłokę o grubości 25-30 mikronów i barwił na lekko stalowy kolor
trochę ludzi się dało nabrać :)

hmm może się nie znam ale zdaje się że twarde robi kilka firm w polsce -ja znam 3 -

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 23 gru 2007, 13:27

numerek pisze:
hmm może się nie znam ale zdaje się że twarde robi kilka firm w polsce -ja znam 3 -
jakie?
ja z bioracych jednostkowe zlecenia znam tylko to: http://www.lotauto.pl/galwanizernia/
ale nigdy nic tam nie robilem, choc raz bylo blisko.
-nie, nie jesteś synu

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: numerek » 23 gru 2007, 13:35

DZIKUS pisze:
numerek pisze:
jakie?
ja z bioracych jednostkowe zlecenia znam tylko to: http://www.lotauto.pl/galwanizernia/
ale nigdy nic tam nie robilem, choc raz bylo blisko.
nie chcę teraz pisać głupot więc nie podam konkretnych firm
z pamięci to nie za bardzo :)
po przerwie jak trzeba to wezmę z firmy szczegółowe dane i napiszę
ale z wawy nie znam
to teraz bedzie już 4 :)

Awatar użytkownika

grigu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: grigu » 23 gru 2007, 13:39

Davido_olawa
Posty w temacie: 3

Post napisał: Davido_olawa » 23 gru 2007, 14:13

Jakiś czas temu chciałem zlecić do anodowania twardego kilkaset elementów i jako jedyna firma która odpowiedziała to firma ELBIT z Czeladzi
Czy ktoś orientuje sie gdzie w Polsce anodują elementy aluminiowe ale na błyszcząco?
De profundis clamo ad Te, Domine

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 23 gru 2007, 15:29

Davido_olawa pisze:Jakiś czas temu chciałem zlecić do anodowania twardego kilkaset elementów i jako jedyna firma która odpowiedziała to firma ELBIT z Czeladzi
Czy ktoś orientuje sie gdzie w Polsce anodują elementy aluminiowe ale na błyszcząco?
i jak z jakoscia roboty w tej firmie? jakie ceny, na przykladzie dowolnego detalu?
jesli chodzi o anodowanie dekoracyjne, w tym blyszczace, to moge polecic ta firme:
http://www.galwanotechnika.com/ - na rynku warszawskich to chyba lider, niestety maja (a moze tylko kiedys mieli?) ograniczony zakres kolorow
-nie, nie jesteś synu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”