Wykonanie stożka wewnętrznego i zewnętrznego.

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 17 maja 2010, 22:45

e tam - ja mam taki w traktorze do spuszczania wody z układu chłodzenia

Tagi:

Autor tematu
HeniekL
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: HeniekL » 17 maja 2010, 23:12

Tak, zgadza się, to brakująca część do modelu szkolnej maszyny parowej. Ktoś ją sobie "zapożyczył", a bez niej model nie działa. Kalamitki, zakrętki, zatyczki etc. bez problemu dorobiłem. Teraz przyszła pora na bardziej złożony detal. Kranik do chłodnicy traktora jest kilka razy większy i wygląda mniej estetycznie ;-). Szczerze powiedziawszy muszę spróbować zrobić miniaturowy nożyk i poeksperymentować. Czytając odpowiedzi na moje pytanie, przez moment chciałem Któregoś z Kolegów poprosić o pomoc w wykonaniu, ale w ten sposób niczego nowego bym się nie nauczył :mrgreen:
Bardzo dziękuję za dotychczasowe porady :-).

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 18 maja 2010, 00:28

Taki kranik powinien być tak zbudowany, żeby stożek cieńszą stroną wystawał na zewnątrz "L"a z drugiej strony był nieco schowany w korpusie "K". Sprężyna powoduje docisk obu części i gwarantuje szczelność.
Załączniki
kranik.jpg
kranik.jpg (28.68 KiB) Przejrzano 454 razy
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Autor tematu
HeniekL
Posty w temacie: 4

Post napisał: HeniekL » 18 maja 2010, 00:40

Dziękuję za rysunek Kolego Bydgost. Tak faktycznie powinien być wykonany kranik, w którym luz jest samoczynnie redukowany przez działanie sprężyny. Moja konstrukcja jest nieco inna. Na początku tematu widać oryginalną część. Wygląda ona dokładnie, jak na zdjęciu. Tutaj:

można zobaczyć, jak wygląda zawór zamontowany w urządzeniu- maszynie parowej. Nie podlega on dużemu ciśnieniu (1-3 atm) i służy jedynie do smarowania olejem maszynowym wnętrza cylindra i samego tłoka. Nie mniej jednak pasowanie musi być na tyle dokladne, by sprężona para- powietrze nie uciekało przez niego i na tyle ciasno chodzić by samoczynnie nie ulegał odkręceniu. Ponieważ rekonstruuję częściowo urządzenie chciałbym zachować nie tylko jego funkcjonalność ale i pierwotny fabryczny projekt i wyglą.

wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wt » 18 maja 2010, 12:56

Takie zaworki można nabyć do kuchenki gazowej. Rozwiertaki do stożków też się trafiają na bazarkach.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 20 maja 2010, 16:38

HeniekL pisze:Tak faktycznie powinien być wykonany kranik, w którym luz jest samoczynnie redukowany przez działanie sprężyny.
Tu chodzi też o to, że pomimo zużycia powierzchni obu stożków nadal zachowana będzie szczelność bo stożki będą do siebie dolegały na skutek przesunięcia się stożka wewnętrznego w prawo. Gdyby na początku stożek wewnętrzny wystawał w lewo ( odwrotnie niż na rysunku) to utworzyłyby się progi, przesunięcia by nie było i tak samo szczelności.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”