DLACZEGO TAKA RÓŻNICA
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
DLACZEGO TAKA RÓŻNICA
posiadam silniki vexta o podobnych parametrach, ale jeden jast większy od drugiego prawie trzykrotnie, od czego to zależy.
Gawłoś
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Po pierwsze charakterystyka dynamiczna może być diametralnie różna dla obu silników po drugie ten mniejszy może mieć dużo wyższą temperaturę pracy- (ale w to raczej wątpię).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Im mniejsza rezystancja lub napięcie tym większe da się uzyskać maxymalne obroty silnika.
Do silnika 5-fazowego potrzeba specjalny sterownik (niewidziałem prostego schematu na tym forum,właściwie to wogule niewidziałem prostych rozwiązań pez potrzeby programowania).
W/w silnik ma tę przewagę nad większym 2-fazowym,że w pełnym kroku ma 500 impulsów/obrót
a w półkroku 1000 impulsów/obrót co w zupełności wystarcza.
Dodatkowo kręci się szybciej (sporo) i posiada większy zakres obrotów w których moment obrotowy jest jeszcze wystarczająco silny do bezpiecznej pracy(bez gubienia kroków).
Z uruchomienie silnika 2-fazoweg niepowinno być większych problemów.
Do silnika 5-fazowego potrzeba specjalny sterownik (niewidziałem prostego schematu na tym forum,właściwie to wogule niewidziałem prostych rozwiązań pez potrzeby programowania).
W/w silnik ma tę przewagę nad większym 2-fazowym,że w pełnym kroku ma 500 impulsów/obrót
a w półkroku 1000 impulsów/obrót co w zupełności wystarcza.
Dodatkowo kręci się szybciej (sporo) i posiada większy zakres obrotów w których moment obrotowy jest jeszcze wystarczająco silny do bezpiecznej pracy(bez gubienia kroków).
Z uruchomienie silnika 2-fazoweg niepowinno być większych problemów.