Mam frezarkę rama aluminiowa, łożyska liniowe, śruby kulowe, silniki 3A 23hs8430, pole robocze 30x40
Problem jest taki, że chcemy jej używać do robienia płytek a ona rozkalibrowuje się w kierunku osi y tylko w jedną stronę tzn punkt zero przesuwa się o 2 mm w górę na ok 5000 linii g-kodu.
Próbowałem różnych ustawień przyspieszenia i szybkości - zawsze ten sam rezultat.
Próbowałem odwrócić fazy silnika - rezultat punkt zero przesuwa się o 2 mm w dół (czyli w stronę przeciwną) Próbowałem zamieniać miejscami osie X i Z na sterowniku, zaczęła gubić kroki w kierunku Z w kier Y mniej. Padło na sterownik - dzisiaj przyszedł sterownik do innej maszyny, więc podmieniłem - rezultat ten sam.
Nie mam pojęcia co jest. Skoro po zamianie kierunku obrotów silnika krokowego jest przesunięcie w drugą stronę to chyba konstrukcję maszyny można wykluczyć.
Sprawdzałem transoptory oscyloskopem i nie mam problemu, przepuszczają ładnie wszystko. Tym bardziej, że sprawdzam już drugi sterownik (pierwszy produkcji polskiej, nie pamiętam czyjej, drugi dzisiaj świeżo z ebmia przyszedł).
Nie wiem już co robić, co wymieniać, jakie testy. Ratunku.