silnik krokowy i sterownik
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
silnik krokowy i sterownik
Witam
Mam taki silnik
sanyo denki
Type 103h6500-7242
DC 1,2A
DEG 0.72
Chce do niego zrobić sterownik który będzie zasilany z instalacji samochodowej czyli będzie to pracowało w samochodzie. Zadaniem tego silnika będzie podnoszenie "klapki" plastikowej, więc ciężarów to ten silnik dźwigać nie będzie. Działać ma to w ten sposób, że przyciskam włącznik to klapka się podnosi przyciskam drugi raz to klapka się zamyka i to jaki będzie ten włacznik, jednopozycyjny czy dwupozycyjny jest mi wszystko jedno on ma tylko podnieść plastikową klapke. Ten silnik nawet nie będzie wykonywał pełnego obrotu. Dlatego moje pytanie jest takie czy ktoś posiada taki schemat? Nie chce gotowej płytki bo nie wiem czy nie czy nie bedę ograniczony ilościa miejsca i nie bedę musiał kombinować z kształtem plytki.
robert
Mam taki silnik
sanyo denki
Type 103h6500-7242
DC 1,2A
DEG 0.72
Chce do niego zrobić sterownik który będzie zasilany z instalacji samochodowej czyli będzie to pracowało w samochodzie. Zadaniem tego silnika będzie podnoszenie "klapki" plastikowej, więc ciężarów to ten silnik dźwigać nie będzie. Działać ma to w ten sposób, że przyciskam włącznik to klapka się podnosi przyciskam drugi raz to klapka się zamyka i to jaki będzie ten włacznik, jednopozycyjny czy dwupozycyjny jest mi wszystko jedno on ma tylko podnieść plastikową klapke. Ten silnik nawet nie będzie wykonywał pełnego obrotu. Dlatego moje pytanie jest takie czy ktoś posiada taki schemat? Nie chce gotowej płytki bo nie wiem czy nie czy nie bedę ograniczony ilościa miejsca i nie bedę musiał kombinować z kształtem plytki.
robert
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
silnik
kolego , wiesz co oznacza to DEG O,72 , droższy sterownik i trudny do zdobycia, kup sobie zwykły silnik 1,8* i stery do wyboru za rozsądną kasę
[ Dodano: 2013-06-02, 21:59 ]
kolego , wiesz co oznacza to DEG O,72 , droższy sterownik i trudny do zdobycia, kup sobie zwykły silnik 1,8* i stery do wyboru za rozsądną kasę, przy takiej pracy silnik około 0,5 Nm
[ Dodano: 2013-06-02, 21:59 ]
kolego , wiesz co oznacza to DEG O,72 , droższy sterownik i trudny do zdobycia, kup sobie zwykły silnik 1,8* i stery do wyboru za rozsądną kasę, przy takiej pracy silnik około 0,5 Nm
Gawłoś
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Czy warto sobie głowę zawracać i samemu się męczyć?
http://www.ebmia.pl/sterownik-silnika-k ... 60173.html
do tego jakiś silniczek nema 16/17...
Koledze wyżej chodziło o kąt przypadający na krok 0.72 stopnia. po takiej wartości można sądzić, że nie jest to silnik 2 fazowy
- co wiąże się z dobraniem sterownika. kolega szuka 1.8 lub 0.9 stopnia.
http://www.ebmia.pl/sterownik-silnika-k ... 60173.html
do tego jakiś silniczek nema 16/17...
Koledze wyżej chodziło o kąt przypadający na krok 0.72 stopnia. po takiej wartości można sądzić, że nie jest to silnik 2 fazowy

„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Panowie, ale my sie chyba nie rozumiemy. Czy warto sobie głowe zawracać - warto bo niewiem jeszcze jakiego kształtu płytke moge włożyć w obudowe. A jak bedę musiał podzielić płytke ma dwie cześci? A jak kupie ten sterownik z EBMIA to jak mam podłączyć sterowanie przez płyte główną czy jest jakiś inny sposób?
robert
robert
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Sterownik obsługuje normalnie step się.co podłączyć to nie wiem.ale wydaje mi się że generator przez jakies krakowski powinien załatwić sprawę.płyta jest chyba zbedna.ster ma zasilanie już od10V,więc do auta się nadaje.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,