Jak podłączyć silnik krokowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Jak podłączyć silnik krokowy
Witam wszystkich CNCowiczów, od dwóch tygodni przewalam te forum i nie znalazłem tematu na temat sposobu podłączenia silników,
posiadam silniki z sześcioma i pięcioma wyprowadzeniami jak wiecie każdy kabelek innego koloru i nie wiem czy kolor ma jakieś znaczenie?
Znalazłem w sieci schematy sposobu połączenia i wyglądają na proste w praktyce to nie taka prosta sprawa, rozkręciłem taki jeden silniczek zobaczyć jak to jest połączone i ciężko z dopatrzeniem się, co z czym jest połączone , próbowałem miernikiem „piszczą” więcej niż dwa przewody ze sobą.
Następne pytanie, co znaczy dwufazowy i więcej? Domyślam się, że to zależy od ilości cewek i sposobu połączenia, tylko jak?
Co znaczy bipolarny i unipolarny?
A najgorsze jest to co z tymi kolorowymi kabelkami? W sterowniku są wyprowadzenia US, GND, C, D, A, B jak to rozpoznać i połączyć ze sobą?
Jeśli nie było takiego tematu to będzie to dobry materiał też, i dla innych
Pozdrawiam Czarek
posiadam silniki z sześcioma i pięcioma wyprowadzeniami jak wiecie każdy kabelek innego koloru i nie wiem czy kolor ma jakieś znaczenie?
Znalazłem w sieci schematy sposobu połączenia i wyglądają na proste w praktyce to nie taka prosta sprawa, rozkręciłem taki jeden silniczek zobaczyć jak to jest połączone i ciężko z dopatrzeniem się, co z czym jest połączone , próbowałem miernikiem „piszczą” więcej niż dwa przewody ze sobą.
Następne pytanie, co znaczy dwufazowy i więcej? Domyślam się, że to zależy od ilości cewek i sposobu połączenia, tylko jak?
Co znaczy bipolarny i unipolarny?
A najgorsze jest to co z tymi kolorowymi kabelkami? W sterowniku są wyprowadzenia US, GND, C, D, A, B jak to rozpoznać i połączyć ze sobą?
Jeśli nie było takiego tematu to będzie to dobry materiał też, i dla innych
Pozdrawiam Czarek
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Na forum temat byl walkowany dziesiątki razy w różnych wątkach.
Jeżeli nie znalazleś to próbuj tutaj , jest trochę teorii.
http://www.silniki.pl/prawo.html#Wiadomości%20wstępne
Jeżeli nie znalazleś to próbuj tutaj , jest trochę teorii.
http://www.silniki.pl/prawo.html#Wiadomości%20wstępne
-
- Posty w temacie: 1
Cos kiepsko przegladasz forum bo bylo juz to kilkadziesiat razy . Poszukaj tematow w stylu "co to za silnik " . A napewno znajdziesz sposob na identyfikacje wyprowadzen . Pozatym strona glowna https://www.cnc.info.pl/portal.php na goze po lewej stronie w menu TOOLS jest odnosnik do odpowiedniego tematu
. Oraz kliknij w baner reklamowy na goze strony w dziale silniki krokowe znajdziesz nieco informacji .

Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Witam ponownie, nie sądze, że jest to pięciofazowy ponieważ ilość zębów musiłabów z cewkami musiałoby być 10 szt a jest 8. po wnikliwym zbadaniu silnika miernikiem wykazło,że jest cztery cewki połączone w gwiazdę i piąty przewód wychodzi ze środka połączonych wszystkich cewek.
I co by to oznaczało ??
I co by to oznaczało ??
-
Zapytam jeszcze czy w tym krokowcu z pięcioma wyprowadzeniami nie mogę rozlutować cewki i zrobić 4,6 lub 8 wyprowadzeń ?
I druga sprawa dlaczego do postu nie mogę dołączyć zdjęcia ? robię wszystko jak należy i nic, zdjęcie nie dodaje się dodam że na innym forum z innej dziedziny też tak jest czyli coś u mnie w kompie tylko co? Nikt nic nie wie
I druga sprawa dlaczego do postu nie mogę dołączyć zdjęcia ? robię wszystko jak należy i nic, zdjęcie nie dodaje się dodam że na innym forum z innej dziedziny też tak jest czyli coś u mnie w kompie tylko co? Nikt nic nie wie
-
- Posty w temacie: 4
Jak rozbierzesz silnik to polączysz jak będziesz sobie życzyl.
Problem jest w tym że silnik po rozebraniu i zlożeniu będzie znacznie slabszy ze względu na częściowe rozmagnesowanie.
Rozsądniej będzie sprzedać ten i kupić następny z 4,6 lub 8 wyprowadzeniami.
Odnośnie zdjęcia to pewnie robisz każdorazowo ten sam bląd , zwykle komp jest w porządku a szwankuje użytkownik.
Problem jest w tym że silnik po rozebraniu i zlożeniu będzie znacznie slabszy ze względu na częściowe rozmagnesowanie.
Rozsądniej będzie sprzedać ten i kupić następny z 4,6 lub 8 wyprowadzeniami.
Odnośnie zdjęcia to pewnie robisz każdorazowo ten sam bląd , zwykle komp jest w porządku a szwankuje użytkownik.