Jak podłączyć silnik krokowy

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Moderator: MODERATORZY

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 846
Rejestracja: 03 paź 2006, 19:45
Lokalizacja: Gołdap

Jak podłączyć silnik krokowy

#1

Post napisał: Rayford » 14 paź 2006, 05:23

Witam wszystkich CNCowiczów, od dwóch tygodni przewalam te forum i nie znalazłem tematu na temat sposobu podłączenia silników,

posiadam silniki z sześcioma i pięcioma wyprowadzeniami jak wiecie każdy kabelek innego koloru i nie wiem czy kolor ma jakieś znaczenie?

Znalazłem w sieci schematy sposobu połączenia i wyglądają na proste w praktyce to nie taka prosta sprawa, rozkręciłem taki jeden silniczek zobaczyć jak to jest połączone i ciężko z dopatrzeniem się, co z czym jest połączone , próbowałem miernikiem „piszczą” więcej niż dwa przewody ze sobą.


Następne pytanie, co znaczy dwufazowy i więcej? Domyślam się, że to zależy od ilości cewek i sposobu połączenia, tylko jak?

Co znaczy bipolarny i unipolarny?

A najgorsze jest to co z tymi kolorowymi kabelkami? W sterowniku są wyprowadzenia US, GND, C, D, A, B jak to rozpoznać i połączyć ze sobą?

Jeśli nie było takiego tematu to będzie to dobry materiał też, i dla innych
Pozdrawiam Czarek



Tags:


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1302
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:58
Lokalizacja: warszawa

#2

Post napisał: pltmaxnc » 14 paź 2006, 10:19

Na forum temat byl walkowany dziesiątki razy w różnych wątkach.
Jeżeli nie znalazleś to próbuj tutaj , jest trochę teorii.
http://www.silniki.pl/prawo.html#Wiadomości%20wstępne

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 846
Rejestracja: 03 paź 2006, 19:45
Lokalizacja: Gołdap

#3

Post napisał: Rayford » 14 paź 2006, 16:06

Teorii trochę już złapałem, ale wciąż nie wiem jak praktycznie podejś do tematu rozpoznania kolorowych przewodów z silnika krokowego i podłączenia do sterowania :(

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#4

Post napisał: skoti » 14 paź 2006, 20:24

Cos kiepsko przegladasz forum bo bylo juz to kilkadziesiat razy . Poszukaj tematow w stylu "co to za silnik " . A napewno znajdziesz sposob na identyfikacje wyprowadzen . Pozatym strona glowna https://www.cnc.info.pl/portal.php na goze po lewej stronie w menu TOOLS jest odnosnik do odpowiedniego tematu :wink: . Oraz kliknij w baner reklamowy na goze strony w dziale silniki krokowe znajdziesz nieco informacji .


ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1121
Rejestracja: 13 kwie 2006, 01:59
Lokalizacja: planeta ziemia

#5

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 15 paź 2006, 03:20

Rayford pisze:rozkręciłem taki jeden silniczek zobaczyć jak to jest połączone
nie radze rozkrecac, rozkrecanie silikow grozi rozladowaniem magnesow. temat tez juz byl poruszany.
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 18:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#6

Post napisał: wood carver » 15 paź 2006, 13:29

ten silnik pięcio-przewodowy to chyba silnik pięciofazowy
http://lukoza.fm.interia.pl/index.htm

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 846
Rejestracja: 03 paź 2006, 19:45
Lokalizacja: Gołdap

#7

Post napisał: Rayford » 15 paź 2006, 14:45

Witam ponownie, nie sądze, że jest to pięciofazowy ponieważ ilość zębów musiłabów z cewkami musiałoby być 10 szt a jest 8. po wnikliwym zbadaniu silnika miernikiem wykazło,że jest cztery cewki połączone w gwiazdę i piąty przewód wychodzi ze środka połączonych wszystkich cewek.

I co by to oznaczało ??


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1302
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:58
Lokalizacja: warszawa

#8

Post napisał: pltmaxnc » 15 paź 2006, 14:54

A to by oznaczalo że jest to silnik przeznaczony do sterowania fazowego.
Potrzebne są cztery piny z LPT i bardzo prymitywna elektronika .
Załączniki
schemat.jpg
schemat.jpg (10.88 KiB) Przejrzano 19283 razy

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 846
Rejestracja: 03 paź 2006, 19:45
Lokalizacja: Gołdap

#9

Post napisał: Rayford » 15 paź 2006, 15:33

Zapytam jeszcze czy w tym krokowcu z pięcioma wyprowadzeniami nie mogę rozlutować cewki i zrobić 4,6 lub 8 wyprowadzeń ?

I druga sprawa dlaczego do postu nie mogę dołączyć zdjęcia ? robię wszystko jak należy i nic, zdjęcie nie dodaje się dodam że na innym forum z innej dziedziny też tak jest czyli coś u mnie w kompie tylko co? Nikt nic nie wie


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1302
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:58
Lokalizacja: warszawa

#10

Post napisał: pltmaxnc » 15 paź 2006, 15:57

Jak rozbierzesz silnik to polączysz jak będziesz sobie życzyl.
Problem jest w tym że silnik po rozebraniu i zlożeniu będzie znacznie slabszy ze względu na częściowe rozmagnesowanie.
Rozsądniej będzie sprzedać ten i kupić następny z 4,6 lub 8 wyprowadzeniami.
Odnośnie zdjęcia to pewnie robisz każdorazowo ten sam bląd , zwykle komp jest w porządku a szwankuje użytkownik.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”