Silnik krokowy jako encoder

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Silnik krokowy jako encoder

Post napisał: syntetyczny » 23 sty 2011, 23:19

Ostatnio na elektrodzie wpadłem na realizację, w której wykorzystano silnik krokowy jako generator impulsów. Jak myślicie, czy jest możliwe wykorzystanie takiego krokowca, z odpowiednią elektroniką, do zbudowania serwa? Przy wykorzystaniu np. UHU i jakiegoś motora DC. To jako dania alternatywa do obecnych serwomotorów dostępnych na rynku.
Spotkałem się, że wykorzystywano silniki indukcyjne, które obracały stołem dużego centrum wiertniczo, frezującego. Ale w tamtym przypadku, silnik bardzo się grzał(chyba ze względu na trudności z wysterowaniem dla konkretnej pozycji).
Jak to jest, warty temat głębszego zainteresowania, czy też nie warto, gdyż to jedynie 'ciekawostka'?

Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Tagi:

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ezbig » 24 sty 2011, 01:45

Kiedyś myślałem o czymś takim, ale jako jog-u do maszynki, bo dobre enkoder-y dla UHU można wymontować z uszkodzonych drukarek. Ciekawe jakie napięcie zaindukuje się w uzwojeniach silnika, jak rozkręcimy go do np. 500 obr./min? W/g mnie to się za bardzo nie nadaje - niby 200 kroków to 800 zboczy, ale czy to jest tam precyzyjnie formowane - trzebaby przeanalizować. Silnik krokowy ciężko chodzi i dochodzi do tego sama tolerancja pozycji kroku w silniku i wychodzi nam enkoder o takiej właśnie tolerancji pozycji. Prościej rozebrać drukarkę atramentową kupioną za 10 zł na allegro i mamy precyzyjny enkoder z sygnałami TTL. Zresztą na elektrodzie koledzy o tym piszą.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”