Silnik 200tu a 400ta krokowy ?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Silnik 200tu a 400ta krokowy ?
Mam zamiar kupic do swojej maszynki silniki 1,89Nm, jednak zastanawiam ilu krokowy wybrac 200 czy 400 (57STH76-2804A lub 57STH76-2804MA).
Sterowniki SKK-B02, sruba TR14x4.
Patrzac na charakterystyki obu silnikow nasuwa mi sie takie spostrzezenie. Chcac utrzymac moment na przyzwoitym poziomie powiedzmy 1Nm czestotliwosc powinna byc w okolicach 2kHz. Silnik pracuje w polkroku czyli jesli dobrze rozumuje potrzeba mi 400 impulsow aby obrocic silnik 200tu krokowy o 360st oraz 2x wiecej impulsow dla silnika 400ta krokowego.
Czyli:
Przy 2kHz, w trybie pracy sterownika 1/2 kroku, silnik 200tu krokowy wykona 5obr/s, co daje posow 2cm/s dla sruby o skoku 4mm. Przy tych samych parametrach sterownika i dla tej samej sruby posow dla silnika 400ta krokowego wyniesie 1cm/s.
Oczywiscie wiem, ze 400tu krokowiec da mi wieksza rozdzielczosc, ale 0,01mm (bo tyle chyba otrzymam przy 200tu krokowym silniku pracujacym w polkroku ze sruba o skoku 4mm) w zupelnosci mi wystarczy.
Czy moglby ktos zweryfikowac to co tu wypisalem bo nie wiem czy dobrze rozumuje.
Sterowniki SKK-B02, sruba TR14x4.
Patrzac na charakterystyki obu silnikow nasuwa mi sie takie spostrzezenie. Chcac utrzymac moment na przyzwoitym poziomie powiedzmy 1Nm czestotliwosc powinna byc w okolicach 2kHz. Silnik pracuje w polkroku czyli jesli dobrze rozumuje potrzeba mi 400 impulsow aby obrocic silnik 200tu krokowy o 360st oraz 2x wiecej impulsow dla silnika 400ta krokowego.
Czyli:
Przy 2kHz, w trybie pracy sterownika 1/2 kroku, silnik 200tu krokowy wykona 5obr/s, co daje posow 2cm/s dla sruby o skoku 4mm. Przy tych samych parametrach sterownika i dla tej samej sruby posow dla silnika 400ta krokowego wyniesie 1cm/s.
Oczywiscie wiem, ze 400tu krokowiec da mi wieksza rozdzielczosc, ale 0,01mm (bo tyle chyba otrzymam przy 200tu krokowym silniku pracujacym w polkroku ze sruba o skoku 4mm) w zupelnosci mi wystarczy.
Czy moglby ktos zweryfikowac to co tu wypisalem bo nie wiem czy dobrze rozumuje.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
silnik 400 krokowy ? nie spotkałem sie z takim, 200 kroków to norma a sterownik ma podział kroku, najlepsze takie sterowniki które mają podział od 1/8 w górę, bo czasami np z napędami na listwach zebatych dobrze jest dac podzial 1/25 lub 1/30 zeby praca napędu była w miare płynna.
poza tym cm uzywamy w budownictwie, przy maszynach obowiązują mm, i jak masz charakterystyke silnika w cm to przlieczaj na mm zebys potem problemów nie miał przy odpalaniu elektroniki np w machu
a posuw mierzymy w mm/min bądź w m/min
poza tym cm uzywamy w budownictwie, przy maszynach obowiązują mm, i jak masz charakterystyke silnika w cm to przlieczaj na mm zebys potem problemów nie miał przy odpalaniu elektroniki np w machu
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Skoro pisze o silniku 400tu krokowym to nie zakladam ze takowy istnieje tylko ja to wiem. Model podany w nawiasie a tu http://www.snasda.com/hybrid-stepping-m ... -p-19.html link do niego .bartuss1 pisze:silnik 400 krokowy ? nie spotkałem sie z takim, 200 kroków to norma a sterownik ma podział kroku, najlepsze takie sterowniki które mają podział od 1/8 w górę, bo czasami np z napędami na listwach zebatych dobrze jest dac podzial 1/25 lub 1/30 zeby praca napędu była w miare płynna.
Chcialbym sie dowiedziec po prostu czy dobrze kombinuje i prosze darowac sobie teksty o przeliczaniu cm na mm to nie lekcja fizyki.
-
- Posty w temacie: 1
Obliczenia są prawidłowe.zolik81 pisze:Przy 2kHz, w trybie pracy sterownika 1/2 kroku, silnik 200tu krokowy wykona 5obr/s, co daje posow 2cm/s dla sruby o skoku 4mm. Przy tych samych parametrach sterownika i dla tej samej sruby posow dla silnika 400ta krokowego wyniesie 1cm/s.
Zwykle sterownik półkrokowy ma możliwość pracy w pełnym kroku, tak więc nadaje się silnik 0,9st. i 1,8st. w zależności, który z nich tańszy.
Charakterystyki silników z linku podawane są dla maksymalnej częstotliwości ok. 7kHz w półkroku. Daje to 8,75obr/s (525obr/min). Są to stosunkowo niewielkie prędkości ale dla śruby 4mm możemy uzyskać przejazdy na poziomie 35mm/s (2,1m/min).
Oczywiście maksymalne prędkości używane są do dojazdów (G0) i w wypadku maszyn amatorskich realne prędkości posuwów roboczych są znacznie mniejsze.
Osobiście silniki o większej rozdzielczości stosował bym do napędów pasami lub listwami zębatymi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Co ma sterownik do tego czy silnik robi 48, 200 czy 400 kroków jeśli planowana praca silnika mieści się w zakres pracy sterownika?bartuss1 pisze:większośc ludzi kupuje silniki 200 krokowe, bo ze sterowaniem nie ma problemów.

Sterownik ma max 10kHz, planowane jest 2kHz, więc konkretnie w czym problem?
Moim zdaniem silnik 400 kroków/obrót przy sterowniku 1/2 to dobry wybór biorąc pod uwagę "lekcje fizyki".
Można sugerować zastosowanie sterownika 1/8 i wtedy rzeczywiście lepiej mieć standardowe 200kroków/obrót.
-
- Posty w temacie: 1
Silniczki 400 krokowe siedzą na przykład w ploterze tablicowym formatu A3 Rolanda. Na oś silnika nałożona jest po prostu rolka o średnicy nieco powyżej 12 mm a opasująca ją linka napędowa do popychania piórka kreślącego napędza go z rozdzielczością 0.1mm. Gdyby to był silnik 200 kroków to dla otrzymania takiej rozdzielczości trzeba by skomplikować co nieco w mechanice albo elektronice.