Wyłączanie się sterownika
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Wyłączanie się sterownika
Do tej pory miałem załozony zwykły silnik krokowy i nie było żadnych problemów, założyłem silnik z przekładnia, po włączeniu sterowania diody we wszystkich sterownikach świecą się na zielono, ale jak tylko próbuję ruszyć osia ze zmienionym silnikiem od razu włącza się czerwona dioda i oś nie działa. Wiem że to wróżenie z fusów ale może chociaż jakieś ogólne potencjalne przyczyny?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Wyłączanie się sterownika
Raczej jak jest za duży prąd na silniku. Może ten Twoj nowy silnik ma znacznie wyższy prąd znamionowy (mniejszy opór na cewkach) i sterownikowi wydaje się, że jest zwarcie, albo po prostu jest zwarcie.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
To jest ten sam silnik, zwykły krokowiec 3Nm plus przekładnia, ale dziwna sytuacja, wypiąłem go, tak że był bez obciążenia, przy tych samych parametrach silnika w machu, co chodził bez przekładni, przy próbie ruszenia osią było słychać takie jedno "uderzenie" i sterownik sie wyłączał.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
Wydawało mi się że jak jest wpięty w elektronikę, czyli potocznie chyba mówiąc, jest na zwarciu to nie powinien sie obracać, a tu ciężko, ale można obrócić oczywiście ciężej chodzi niż nie podpięty do elektroniki.
Jest założone na osi koło HTD tak że łatwo chwycić i obracać
Jest założone na osi koło HTD tak że łatwo chwycić i obracać