Zastosowanie silnikow liniowych w amatorskim CNC
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
wrzucam opis ze skryptu do laboratorium silnika liniowego x-y
- Załączniki
-
- silniki_liniowe.rar
- (356.27 KiB) Pobrany 378 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
kostner, czy przypadkiem ten silnik ktory rozebrales nie mial jakby podwojnego wirnika tzn. jedna czesc przesunieta wzgledem drugiej o polowe zeba?
nie wiem napewno, ale wydaje mi sie ze w silnikach krokowych jeden biegun jest przy walku a drugi na zebach.
mam rowniez rozebrana krokowke w krorej jedna czesc wirnika wykazuje biegun polnocny na zebach a druga poludniowy.
nie wiem napewno, ale wydaje mi sie ze w silnikach krokowych jeden biegun jest przy walku a drugi na zebach.
mam rowniez rozebrana krokowke w krorej jedna czesc wirnika wykazuje biegun polnocny na zebach a druga poludniowy.
POZDRAWIAM
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 17
ten silnik krokowy co go rozebralem mial na wirniku chyba 3 walce przedzielone magnesami. Nie zrobilem fotek bo musialbym go jeszcze raz rozebrac a to jest podobno szkodliwe wiec wole nie ryzykowac. Ale za to dzieki uprzejmosci kolegi PIOTRJUB - ktory wyslal mi uszkodzone serwo bezszczotkowe 200W - mam z czego skopiowac budowe silnika BLDC. Zgodnie z teoria silnik liniow to nic innego jak rozwiniety w poziomie silnik bezszczotkowy wiec tak zrobie. Dzisiaj fotki zamieszcze z budowy silnika BLDC
[ Dodano: 2006-10-21, 01:36 ]

Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 17
hmmm silnik liniowy odlozylem narazie na polke. Musze skonczyc ploter i wtedy sie za niego wezme. Musze odwinac uzwojenia i dokladnie wszystko policzyc zeby nie dac ciala. Do tego potrzebny jest spokooj ale kolega olo non stop mnie drazni
wiec to moze jeszcze jakis czas potrwac. Ale nie martw sie tematu nie zarzucam i silnik ten na pewno powstanie. Chce zrobic silnik z rdzeniem stalowym i szukam odpowiedniego transformatora z ktorego moglbym blaszki wykorzystac.
Pozdrawiam i gratuluje sukcesu z tarczowym

Pozdrawiam i gratuluje sukcesu z tarczowym
Ostatnio zmieniony 08 lis 2006, 00:50 przez kostner, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni