Mniejsza ilość kroków silnika krokowego
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Tak, dokładnie. Na chwilę obecną chcę go przetestować najprościej jak się da. Ewentualne choppery i inne zabawki zostawiam na później. Czy takie uproszczone sterowanie jest niepoprawne?AOLEK pisze:Czy naprawde cewki podpinasz pod +5v ?[...]
Myślę, że za 1-2 dni powinienem dostać paczkę z L298N. Nie kupowałem L297, bo wolę wszystko zrobić z ATmegi, ale może i na niego przyjdzie pora.AOLEK pisze:Zmontuj na szybkiego sterownik L297 + L298 silnik ruszy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Ok, ale przy 12V podam na cewkę 2,35A, a to już chyba trochę za dużo?
Wszędzie gdzie czytałem o krokowcach jest wyraźnie napisane, że najważniejszym jest nie przekraczać maksymalnej wartości prądu silnika. Napięcie zasilania może być dużo większe, ale tylko przy pracy chopperowej, no i oczywiście z kontrolą średniej wartości prądu.
Wszędzie gdzie czytałem o krokowcach jest wyraźnie napisane, że najważniejszym jest nie przekraczać maksymalnej wartości prądu silnika. Napięcie zasilania może być dużo większe, ale tylko przy pracy chopperowej, no i oczywiście z kontrolą średniej wartości prądu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Weź tylko silnik i zasilacz.mkot pisze:Jeżeli dobrze zidentyfikowałem uzwojenia to są one połączone tak:
Steruje je w następującej kolejności: A-C-B-D
Na oś silnika załóż w poprzek coś długiego, taką wskazówkę jak w zegarze, może być z czegokolwiek, byle by była pewnie zamocowana.
Jeden biegun zasilacza podłącz do wspólnego przewodu (+5V na twoim schemacie), drugim po kolei dotykaj wyprowadzeń (twoje A-C-B-D).
Wszystkie kroki muszą być równe i w tą samą stronę.
Jak coś popieprzyłeś w połączeniach, albo w kolejności kabelków, to dostaniesz kulawy krok.
Co do "niemerytorycznej" części naszej dyskusji, to zauważ że jak podajesz jakieś konkrety, to masz szansę dostać konkretną poradę.
I tylko o to mi chodziło, żebyś zadawał takie pytania, na które ktoś może znać odpowiedź.
.