silniki krokowe sterowane przez usb
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Oczywiście, że się da. Co do ilości, to wszystko zależy jak to zrealizujesz. Prędkość łącza jest b.duża, ale nie nadaje się ono do bezpośredniej transmisji online z dużą prędkością. Trzeba zrobić jakiś bufor z pamięcią i przesyłać dane sterujące pakietami, wtedy ograniczeń nie masz praktycznie żadnych.
Jak - są różne drogi - szukasz czegoś gotowego, czy chcesz zrobić sam?
Może sprecyzuj problem, to pozwoli skierować na właściwą drogę.
Jak - są różne drogi - szukasz czegoś gotowego, czy chcesz zrobić sam?
Może sprecyzuj problem, to pozwoli skierować na właściwą drogę.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Ja zadam takie pytanie: czy chcesz sterować cnc przez USB bo laptop nie ma LPT?
Jeśli tak to jest o wiele tańsze rozwiązanie. Możesz kupić kartę do laptopa PCMCIA (ok.89,-) lub ExpressCard (ok.130,-), oczywiście karty z portem LPT. W zależności jake gniazdo ma komputer taką musisz kupić kartę. System adresów i przerwań jest taki sam jakby port LPT był fabryczny. Sam zakupiłem taką kartę i śmiga
Odradzam zdecydowanie kabel USB=>LPT ponieważ to nie działa jako LPT tylko jako wirtualna drukarka usb. Niezależnie od ceny najtańsze ok 5,- czy drogie ok. 55,-.
Jeśli tak to jest o wiele tańsze rozwiązanie. Możesz kupić kartę do laptopa PCMCIA (ok.89,-) lub ExpressCard (ok.130,-), oczywiście karty z portem LPT. W zależności jake gniazdo ma komputer taką musisz kupić kartę. System adresów i przerwań jest taki sam jakby port LPT był fabryczny. Sam zakupiłem taką kartę i śmiga

Odradzam zdecydowanie kabel USB=>LPT ponieważ to nie działa jako LPT tylko jako wirtualna drukarka usb. Niezależnie od ceny najtańsze ok 5,- czy drogie ok. 55,-.
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
jak będziesz zatrudniał kilkunastu programistów przez okres wielu lat wtedy takie stwierdzenie było by na miejscu, na razie zastosuj mach3 a jak chcesz się bawić próbuj napisać własny programstaszek15 pisze:a znasz strone gdzie byłby opis jak napisać program który by tym sterował a nie bawić się przez mach 3??

ale o tym więcej mógłby pogadać kolega Piotr Rakowski