postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ porusza on problem dosyć często spotykany w sieci. Pchnął mnie do tego fakt, że sam muszę mu stawić czoła.
Konstruuję już drugą frezarko/grawerkę cnc(pierwsza niezbyt udana) i po raz drugi będzie ona małych rozmiarów. Głównie miała mi służyć do grawerowania pcb, w pierwszej konstrukcji napotkałem tyle problemów że już nie liczę na dobrej jakości pcb a raczej chcę móc wycinać elementy z tworzyw czy sklejki.
Do tego wszystkiego potrzebne jest niedużych rozmiarów wrzeciono. Za pierwszym razem wykorzystałem multinarzędzie Proxxon FBS 240:

Sprawowało się ono bardzo dobrze, jak na te pieniądze to niezłe wykonanie, dobre obroty i powiedzmy że łatwy montaż.
Trudności jakie napotkałem właśnie dotyczyły montażu, wykorzystałem do tego podporę wałka fi 20 mm ale jest to niedokładny uchwyt, narzędzie ma tylko jeden punkt podparcia i przez to tracimy na dokładności.
Chciałbym, abyśmy w tym wątku postarali się zapisać jak najwięcej pomysłów na wrzeciona do takich maszyn, sposobów ich mocowania oraz opinie na ich temat(Może ktoś wpadnie na pomysł jak na sztywno i w miarę łatwo przymocować takie Proxxony).