diodas1 pisze:Każdy orze jak może

Jeżeli oprócz tego incydentu wrzeciono z oryginalnym śmigłem chłodzącym nie sprawiało problemów i jak powiedziałeś, nie narażasz go na długoterminowe cykle pracy...
Nie zauważyłem teraz (bez tego wentylatorka) zmniejszenia wibracji ale hałasu. Na razie nie włączam tego na dłużej niż 5 minut ale to nie znaczy, że nie chciałbym kiedyś.
Zrobiłem test bez chłodzenia i po kilku minutach pracy w płycie meblowej jest już więcej niż ciepłe.
diodas1 pisze:Ja w swojej maszynie i tak przewiduję użycie wody więc pewnie od razu stworzę silnikowi intensywniejsze chłodzenie. Jeden obieg więcej nie zrobi różnicy. Twoja frezarka, jeżeli to ta którą pokazałeś w galerii, jest wykonana z płyt meblowych. Ja swoją konstrukcję modelowałem z betonu żywicznego.
Mojej zalanie wodą nie wyjdzie na zdrowie
[ Dodano: 2013-03-13, 20:31 ]
januszs0 pisze:Sam zastanawiam się nad zakupem takiego wrzeciona do mojej maszyny. Jeśli Kolega chce sprawdzić go w metalowej konstrukcji to chętnie to zrobię, będę wiedział czy nadaje się ono do obróbki tworzywa i pcb.
Chętnie bym sprawdził ale to chyba troszkę za daleko.
januszs0 pisze:Jeśli jest jeszcze ktoś zainteresowany zakupem takiego wrzeciona może uda się mam zorganizować listę zakupową. Proszę autora tematu o wskazanie źródła zakupu i przedstawienie historii tego nabytku bo ja nie mam żadnych doświadczeń z zakupami z Chin i trochę się obawiam.
Ja bym więcej niż 1-2 sztuk nie kupował bo to proszenie się o dodatkowe opłaty. A ceny przy kilku sztukach się i tak pewnie nie zbije.
Zakup to żadna filozofia. Wybrać coś na ebayu (konkretnego sprzedawcę wybieram kierując się praktycznie tylko ceną), zapłacić pay-palem i czekać. Mogę podesłać link do aukcji na której kupiłem ale to wcale nie musi być najlepsza aukcja. W moim przypadku na ponad 20 zakupów (ebay, dealextreme, hobbyking, rc-timer) nic nie zaginęło, nikt mnie nie oszukał, nie naliczyli mi żadnych opłat.
januszs0 pisze:
Odnośnie sedna sprawy czyli uszkodzonego wiatraczka to jak by Kolega umieścił fotke tego uszkodzonego to może uda się go skopiować i odfrezować podobny tylko z lepszego materiału. Na taka kopię można by użyć materiał np POM C. Mogę zrobić taki model i wyfrezować go w pracy na mikronie.
Wygląda to tak: