Elektrowrzeciono firmy Kress i frezowanie stali
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Elektrowrzeciono firmy Kress i frezowanie stali
Witam z wiązku z brakiem falownika do elektrowrzeion postanowiłem tymczasowo zakupić wrzeciono firmy kress FM 6990 E 900W...czy nadaje sie do frezowania stali??Jeżeli tak to jakie posuwy,prędkości ustawić ??i ile max głębokości może zbierać materiału??

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Frezować można lecz trzeba bardzo uważać na temp. dolnego lożyska. Przy większym obciążeniu bardzo się grzeje i po paru minutach jest do wymiany.
Nigdy nie spalilem silnika a lożysko wymienialem kilka razy szczególnie na początku.
Przy zakupie radzę zwrócić uwagę na luz osiowy wirnika który jest średnio w co drugim wrzecionie.
Trudno radzić jakie prędkości i glębokości bo to zależy oczywiście od freza i materialu jak slusznie zauważyl termit_tm
Nigdy nie spalilem silnika a lożysko wymienialem kilka razy szczególnie na początku.
Przy zakupie radzę zwrócić uwagę na luz osiowy wirnika który jest średnio w co drugim wrzecionie.
Trudno radzić jakie prędkości i glębokości bo to zależy oczywiście od freza i materialu jak slusznie zauważyl termit_tm
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Posty w temacie: 1
-
Plt_max_nc tak najłatwiej 
Koledzy to nie wrzeciono tylko frezarka górno-wrzecionowa jej czas pracy producent określa na 8h.
A wiem to z tad ze kiedyś zastanawiałem się jak wykonać elektro- wrzeciono domowym sposobem, ubzdurałem sobie taka koncepcje: wywalę obudowę plastikowa w jej miejsce wstawię aluminiowa a całość zaleje olejem. Później policzyłem koszta i okazało się ze taniej kupić elte, drążyłem temat dalej pojechałem do serwisu Kressa i pracownik uświadomił mnie ile ono ma pracować.

Koledzy to nie wrzeciono tylko frezarka górno-wrzecionowa jej czas pracy producent określa na 8h.
A wiem to z tad ze kiedyś zastanawiałem się jak wykonać elektro- wrzeciono domowym sposobem, ubzdurałem sobie taka koncepcje: wywalę obudowę plastikowa w jej miejsce wstawię aluminiowa a całość zaleje olejem. Później policzyłem koszta i okazało się ze taniej kupić elte, drążyłem temat dalej pojechałem do serwisu Kressa i pracownik uświadomił mnie ile ono ma pracować.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
8h ?? Przeciez to absurd. Jak narzędzie moze pracowac tylko 8h, przeciez to jeden dzien roboczy. To z czego oni je robia- wiem ze odzysk jest w modzie ale z go.. to sie raczej niczego nieda ulepic. Masz racje lepiej kupic Elte.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.