Elektrowrzeciono firmy Kress i frezowanie stali

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
Davido_olawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 270
Rejestracja: 28 maja 2006, 15:46
Lokalizacja: Dolnysląsk

Elektrowrzeciono firmy Kress i frezowanie stali

#1

Post napisał: Davido_olawa » 13 paź 2006, 12:57

Witam z wiązku z brakiem falownika do elektrowrzeion postanowiłem tymczasowo zakupić wrzeciono firmy kress FM 6990 E 900W...czy nadaje sie do frezowania stali??Jeżeli tak to jakie posuwy,prędkości ustawić ??i ile max głębokości może zbierać materiału??
Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 699
Rejestracja: 01 lis 2005, 20:02
Lokalizacja: Leszno

#2

Post napisał: termit_tm » 13 paź 2006, 14:00

najważniejsza sprawa to jakimi frezami chcesz frezować

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#3

Post napisał: webserver » 13 paź 2006, 14:30

jak dla mnie to za slabe i pujdzie szybko z dymem ;(
Pozdrawiam PlotComplex.com


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1340
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#4

Post napisał: pltmaxnc » 13 paź 2006, 14:47

Frezować można lecz trzeba bardzo uważać na temp. dolnego lożyska. Przy większym obciążeniu bardzo się grzeje i po paru minutach jest do wymiany.
Nigdy nie spalilem silnika a lożysko wymienialem kilka razy szczególnie na początku.
Przy zakupie radzę zwrócić uwagę na luz osiowy wirnika który jest średnio w co drugim wrzecionie.
Trudno radzić jakie prędkości i glębokości bo to zależy oczywiście od freza i materialu jak slusznie zauważyl termit_tm

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#5

Post napisał: webserver » 13 paź 2006, 14:49

pltmaxnc pisze:Nigdy nie spalilem silnika a lożysko wymienialem kilka razy szczególnie na początku.
jak zajedziesz lozysko to juz nie trzeba wiele zeby zajechac silnik ;)
Pozdrawiam PlotComplex.com


Autor tematu
Davido_olawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 270
Rejestracja: 28 maja 2006, 15:46
Lokalizacja: Dolnysląsk

#6

Post napisał: Davido_olawa » 13 paź 2006, 15:14

chciałem zastosować frezy 3mm...jednak nie wiem jak długo to elektrowrzeciono wytrzyma...


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1340
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#7

Post napisał: pltmaxnc » 13 paź 2006, 16:01

Trzeba uruchomić i lapać czas stoperem - po pierwszym razie będzie wiadomo jak dlugo wytrzymuje.
Aby otrzymać wynik dokladniejszy należy kupić kilka wrzecion, uruchamiać kolejno i wyciągnąć średnią arytmetyczną z pomierzonych czasów. :lol:


upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1506
Rejestracja: 09 gru 2005, 11:52
Lokalizacja: Lublin

#8

Post napisał: upadły_mnich » 13 paź 2006, 21:29

pltmaxnc pisze:Trzeba uruchomić i lapać czas stoperem
trochę satyrycznie ale nie bez racji napisał pltmaxnc (nawiasem mówiąc można połamać język lub klawiaturę na takim nicku)
niestety tanio to nie ma...nic
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1249
Rejestracja: 31 sie 2004, 22:25
Lokalizacja: EU

#9

Post napisał: olo_3 » 14 paź 2006, 21:55

Plt_max_nc tak najłatwiej ;)

Koledzy to nie wrzeciono tylko frezarka górno-wrzecionowa jej czas pracy producent określa na 8h.

A wiem to z tad ze kiedyś zastanawiałem się jak wykonać elektro- wrzeciono domowym sposobem, ubzdurałem sobie taka koncepcje: wywalę obudowę plastikowa w jej miejsce wstawię aluminiowa a całość zaleje olejem. Później policzyłem koszta i okazało się ze taniej kupić elte, drążyłem temat dalej pojechałem do serwisu Kressa i pracownik uświadomił mnie ile ono ma pracować.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 674
Rejestracja: 29 lip 2006, 19:32
Lokalizacja: z sasiedztwa

#10

Post napisał: Wodzu » 14 paź 2006, 23:23

8h ?? Przeciez to absurd. Jak narzędzie moze pracowac tylko 8h, przeciez to jeden dzien roboczy. To z czego oni je robia- wiem ze odzysk jest w modzie ale z go.. to sie raczej niczego nieda ulepic. Masz racje lepiej kupic Elte.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”