Szukaj na ebayu hasła step down, np. takiego.smouki pisze:jak z 26V odseparować 12V dla wentylatora. Może ktoś wie?
Mini wrzeciono BLDC
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Ale żeby wentylatorek zasilić jeszcze przetwornicę pchać... Stabilizator L7812 kosztuję złotówkę, a straty będziesz miał na nim tak małe, że nie ma co do głowy brać. Jak przykręcisz do tej aluminiowej obudowy to będzie wiecznie zimny. Poza tym w każdym sklepie go kupisz z elektroniką.
A powiedz kolego z zasilacza 26V zasilasz sterownik do silnika bldc? a cóż to za sterownik. Z wszystkich jakie widziałem to zasilanie max 4S li-poli więc niecałe 15V. Mając do dyspozycji sterownik na większe napięcie można z silnika więcej obrotów wyciągnąć. Ile teraz możesz na swoim wyciągnąć obrotów? Tak w przybliżeniu.
A powiedz kolego z zasilacza 26V zasilasz sterownik do silnika bldc? a cóż to za sterownik. Z wszystkich jakie widziałem to zasilanie max 4S li-poli więc niecałe 15V. Mając do dyspozycji sterownik na większe napięcie można z silnika więcej obrotów wyciągnąć. Ile teraz możesz na swoim wyciągnąć obrotów? Tak w przybliżeniu.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Tylko jeszcze podkładkę silikonową, czy coś, aby odseparować obudowę.smouki pisze:Ale żeby wentylatorek zasilić jeszcze przetwornicę pchać... Stabilizator L7812 kosztuję złotówkę, a straty będziesz miał na nim tak małe, że nie ma co do głowy brać. Jak przykręcisz do tej aluminiowej obudowy to będzie wiecznie zimny. Poza tym w każdym sklepie go kupisz z elektroniką.
-
- Posty w temacie: 8
Znaczy poprzednie wrzeciono było JESZCZE głośniejsze?smouki pisze:W końcu mogę słuchać muzyki przy frezowaniu

A tak na serio - nie grzeją ci się łożyska? Pytam bo wczoraj w końcu podpiąłem silnik BLDC do mojego wrzeciona - rozpędziłem je do 12000 (zamiast 6000-8000 które uzyskiwałem na silniku DC). No zrobiło się gorąco - szczególnie wał, po kilku minutach był bardzo gorący - pi razy oko w okolicy 70 stopni.
Frezować się dało bez problemu* - szkoda tylko że silnik jest bardzo głośny, bez jakiejś obudowy raczej się nie nadaje do uruchamiania w mieszkaniu.
* testowałem w aluminium frezem 3mm, 0.8mm zagłębiania, posuw 300mm/min - pi razy oko dwa razy większe tempo obróbki niż przy poprzednim silniku.
-
- Posty w temacie: 8
Filmik z "próbkami" DC i BLDC - . O dziwo na nagraniu silnik BLDC nie jest wiele głośniejszy niż DC - może po prostu ten "gwizd" tak dał mi w kość.
Jeśli chodzi o temperaturę - przy 6000 obrotów może chodzić godzinami (próbowałem
), przy 12000 już po kilkunastu sekundach (wystarczyło to co widać na filmiku!) wał wrzeciona robi się gorący, obudowa wprawdzie pozostaje chłodna ale to chyba nic dziwnego.
Jeśli chodzi o temperaturę - przy 6000 obrotów może chodzić godzinami (próbowałem

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1