Ile biegunów ma Elte 1,1kW?

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających
Awatar użytkownika

podrzeźbi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: podrzeźbi » 11 wrz 2010, 14:56

I co, nie da się odfiltrować jakoś tanio wyższych harmonicznych ?

Tagi:

cnc3d
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9

Post napisał: cnc3d » 11 wrz 2010, 15:13

Alz, czy ty to wrzeciono Jagera na 36V zasilałeś falownikiem podłączonym bezpośrednio do sieci?

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 11 wrz 2010, 15:19

Litości :cry: a do czego. Przecież piszę że ten falownik pozwala każdy parametr ustawić.
Dostaję najróżniejsze wrzeciona, ale rzadko kiedy są one na napiecia 220 V - najczęściej w granicach od 40 do 180 V

cnc3d

Post napisał: cnc3d » 11 wrz 2010, 16:30

Problem w tym, że te wrzeciona mają izolacje na niższe napięcie i mogą dostać przebicia, jeden klient miał taki przypadek właśnie jak sterował takim wrzecionem za pomocą falownika zasilanego bezpośrednio z sieci. Poza tym przy wysokim napięciu zasilającym falownika występują bardzo duże straty na przemagnesowanie blach, ponieważ na niewielkiej indukcyjności uzwojenia dostają na przemian +/- 315V i właśnie dlatego te wrzeciona które mają bardzo wysokie obroty sa zasilane z niższego napięcia. We wrzecionach o niższych obrotach ten problem nie istnieje ponieważ ich uzwojenia mają znacznie większą indukcyjność.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 11 wrz 2010, 16:51

:shock: :shock: Wszystkie wiertarki które znam i mają te wrzeciona są zasilane z sieci trójfazowej i nie mają żadnych transformatorów do zasilania falowników. Poza tym to i tak bez sensu, przecież falowniki mają swoje prostowniki i dopiero z wyprostowanego napięcia robią sinusoidę, a więc nie wiem jakich blachach piszesz. Jeśli klient mi mówi że to wina falownika to już mi się zapala żółte, bo jak dotąd to właśnie falowniki są najbardziej zaawansowaną ochrona silnika, poza tym nawet szpilki 300V nie sa w stanie załatwić uzwojenia jagera. Poza tym jagery i inne konkretne mają zabezpieczenie termiczne (najczęściej w uzwojeniu) i na czas wyłączą zasilanie. Do dzisiaj nie miałem przypadku spalonego uzwojenia w jagerach które były obsługiwane przez kompetentnych użytkowników.

[ Dodano: 2010-09-11, 17:39 ]
kak pisze:
Zaczynam myslec ze nieodpowiedni mam falownik, tylko ze go sprzedaja razem z tym wrzecionem.
Przeglądnąłem po łebkach instrukcję (po polsku) i jednoznacznie z niej wynika że częstotliwość wyjściowa to 400Hz.
Poczytałem także objaśnienia bo każdy z producentów pewne funkcje inaczej nazywa i nie powinno być najmniejszych problemów z uruchomieniem wrzeciona na tym falowniku.
Doprowadź falownik do ustawień fabrycznych i zacznij od nowa - musi iść :mrgreen:
Pamiętaj tylko że falownik jest domyślnie ustawiany dla silników 50 lub 60 Hz a tutaj masz 400 Hz i w zasadzie żadne z ustawień fabrycznych tutaj nie ma zastosowania. Dla pewności ustaw prąd max mniejszy niż na tabliczce i jako częstotliwość minimalną ustaw 50 Hz. Powodzenia.

cnc3d

Post napisał: cnc3d » 11 wrz 2010, 17:49

Falownik do wrzeciona Jager, które jest zasilane np. z 40V, ma wewnątrz transformator, który po wyprostowaniu daje ok 80V DC i dopiero z tego jest robiona sinusoida. Sam próbowałem wyeliminować transformator, ale wówczas straty w stjanie były znacznie większe i wrzeciono miało wyższą temperaturę niż z orginalnym falownikiem, dopiero obniżenie napięcia zasilającego mostek tranzystorowy udao się uzyskać rezultat jak na fabrycznym faowniku.

To samo napięcie teoretycznie można uzyskać jeśli na szynie DC będzie 300V i wypełnienie 20% co 60% ze 100 woltami na szynie DC. Teoretycznie będzie to 60V, ale jest to wartość w której nie bierze się pod uwagę energii traconej na przemagnesowanie stojana wrzeciona. A tu im większe napięcie do kluczowania tym te straty są większe. Efekt się potęguje przy nskich indukcyjnościach wrzecion wysokoobrotowych, w których szybkość narastania prądu jest znacznie wyższa niż we wrzecionach o większej indukcyjności.

Dodatkowo w sterowniki Jagera są wprogramowane tablice parametrów i prądy przy których sterownik uznaje że wrzeciono jest nie obciążone i obniża napięcie celem dalszego ograniczenia strat i grzania się wrzeciona.

Jeśli tak bezproblemowe byłoby stosowanie proponowanego przez Ciebie Szanowny Kolego falownika to po co Jager by kupował znacznie droższe sterowniki do swoich wrzecion od firmy trzeciej? I aby uprzedzić odpowiedż nie chodzi o chęć zysku. Na szkoleniu firma Jager demonstrowała różnice pomiędzy różnymi sterownikami w warunkach umożliwiających pomiar wszystkich parametrów napędów a temperatura powodowana przez owe straty bardzo znacząco zmniejsza żywotność wrzecion.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 11 wrz 2010, 18:00

Widocznie byliśmy na innych szkoleniach :mrgreen: , ale proszę powiedzieć że to jest niedobre producentom i użytkownikom wiertarek np. Lenz , kligelnberg lub Schmoll które tak mają i od 20 lat działa. Miałem oryginalny falownik od jagera który służył między innymi do tych niskonapięciowych ale zadnego transformatora tam nie było tak samo jak w falownikach Precisa. Poza tym post dotyczy zupełnie czego innego.

cnc3d

Post napisał: cnc3d » 11 wrz 2010, 19:14

Mam owe sterowniki Jagera i zapewniam że transformatory tam są i na szynę DC dają ok 80V.

http://www.alfredjaeger.de/en/produkte/Zubehoer

Dokładnie chodzi o te poziome z wyświetlaczem.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Piotrjub » 11 wrz 2010, 22:14

Sami bez problemów podłączamy Jagery do falownika Commander SK i na pewno się da, a producent woli sprzedawać inne za większą cenę.

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: kak » 11 wrz 2010, 22:36

Nareszcie udalo mi sie urochomic ten zlom:-)

Zeby Base frequency mozna bylo ustawic wyzej niz 60Hz (tzn na 400Hz), trzeba bylo pozwolic na to w innym punkcie, Frequency Upper Limit na który nigdy nie patrzylem i raczej niewiele o tym pisze.
Mam nadzieje ze troche pochodzi.

Adam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”