A może by tak konstrukcja własna od podstaw??
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam !! jak przez przekładnię pasową to chyba pas płaski ? ( zależy jakie obroty ) co do łożysk to obecnie bez problemu można kupić właściwie każde . a co do łożysk powietrznych lub ślizgowych to temat jest trudny ! . aby w łożysku ślizgowym wystąpilo tarcie płynne , tolerancje wykonania muszą być naprawdę ostre (osiowość,luzy itp. ) nie wspominając o pompie oleji reduktorach , akumulatorach ciśnienia ( co by się stało jak podczas pracy nagle łup ! i niema prądu ? ) trudna sprawa . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
??
Czytając posty dotyczące wrzecion i stawiane im wymagania chcę wtrącić swoje "dwa grosze".
Nie jest możliwe zbudowanie wrzeciona taniego, cichego i idealnie dokładnego.
Jeśli ma byc tanie i dokładne to sugeruję przeróbkę silnika od frezarki górnowrzecionowej do drewna. Przeróbka polegałaby na zmianie ułożyskowania na łożyska skośne do wrzecion z napięciem sprężystym i przeszlifowanie gniazda tulejki . Dla bardziej zamożnych proponuję rozejrzeć się za wrzecionami używanymi do obwodów drukowanych . Są starsze modele Precise 450W na 110V .Jeśli popytacie u producentów obwodów drukowanych napewno coś się znajdzie.
Nie jest możliwe zbudowanie wrzeciona taniego, cichego i idealnie dokładnego.
Jeśli ma byc tanie i dokładne to sugeruję przeróbkę silnika od frezarki górnowrzecionowej do drewna. Przeróbka polegałaby na zmianie ułożyskowania na łożyska skośne do wrzecion z napięciem sprężystym i przeszlifowanie gniazda tulejki . Dla bardziej zamożnych proponuję rozejrzeć się za wrzecionami używanymi do obwodów drukowanych . Są starsze modele Precise 450W na 110V .Jeśli popytacie u producentów obwodów drukowanych napewno coś się znajdzie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
budowa wrzeciona
Co do taniego i dobrego wrzeciona to sprawa rozbija się tylko o prędkość obrotową.
Im wrzeciono jest szybsze tym będzie droższe do wykonania.
Przy wrzecionach do 6000 obr/min dało by się coś wykombinować w cenie poniżej 1000 zł. Ja osobiście kożystając po trochu ze złomu i allegro zrobiłem wrzeciono z automatyczną wymianą narzędzia i biciem promieniowym 0,015 mm, bicie osiowe jest dużo mniejsze i wynosi 0,005 mm. Niestety wadą mojej konstrukcji jest ograniczona prędkości obrotowa silnika 5000 obr/min i moc 500W. Naszczęście jeśli kiedyś będe miał zastrzyk gotówki i możliwości technologiczne to opracuje wersję silniejszą i znacznie szybszą.
Lepszą wersję foty zamieszczam w galerii
Pozdrawiam
Im wrzeciono jest szybsze tym będzie droższe do wykonania.
Przy wrzecionach do 6000 obr/min dało by się coś wykombinować w cenie poniżej 1000 zł. Ja osobiście kożystając po trochu ze złomu i allegro zrobiłem wrzeciono z automatyczną wymianą narzędzia i biciem promieniowym 0,015 mm, bicie osiowe jest dużo mniejsze i wynosi 0,005 mm. Niestety wadą mojej konstrukcji jest ograniczona prędkości obrotowa silnika 5000 obr/min i moc 500W. Naszczęście jeśli kiedyś będe miał zastrzyk gotówki i możliwości technologiczne to opracuje wersję silniejszą i znacznie szybszą.
Lepszą wersję foty zamieszczam w galerii
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- frez1.JPG (30.18 KiB) Przejrzano 2265 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
re rysunki
Niestety ale nie mogę przesłać rysunków gdyż całość jest obecnie w urzędzie patentowym i muszę poczekać na decyzję.
Dodam że mocowanie i odmocowywanie narzędzi jest całkowicie mechaniczne i realizowane po przez odpowiednie przejazdy głowicy.
Dodam że mocowanie i odmocowywanie narzędzi jest całkowicie mechaniczne i realizowane po przez odpowiednie przejazdy głowicy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: budowa wrzeciona
Korzystajac z okazji poglebie wiedze teoretyczna... czym jest bicie promieniowe a czym bicie osiowe? Prosze o w miare precyzyjne wytlumacznieMariusz H. pisze:
ciach ciach
Ja osobiście kożystając po trochu ze złomu i allegro zrobiłem wrzeciono z automatyczną wymianą narzędzia i biciem promieniowym 0,015 mm, bicie osiowe jest dużo mniejsze i wynosi 0,005 mm.
ciach ciach

-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
Moze kogoś zainteresuje jak zbudowane jest wrzeciono w Frezarce
- Załączniki
-
- wrzeciono.jpg (69.12 KiB) Przejrzano 2738 razy
-
- PICT0044.jpg (148.59 KiB) Przejrzano 2723 razy