Witam
Po kolei zbieram materiał na swoją frezareczkę i teraz zastanawiam się nad wałkami.
Moge dostać prawie za darmochę wałki fi28mm powleczone chromem technicznym.
I tu powstaje pytanie. Czy dostanę gdzieś łożyska liniowe o takiej średnicy, czy zostało mi tylko użycie tulejek z brązu? Szukałem w necie takich łożysk i nic nie znalazłem.
Wałki fi28
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ja również szukałem łożysk liniowych na fi28 i fi32 (z siłowników hydrulicznych) ,niestety nic nie znalazłem i dałem sobie spokój.
Lepiej budować swoją maszynke na ogólnie dostępnych i wymiennych "częściach","elementach".Ale to jest tylko moje zdanie i wiadomo że nie wszyscy dysponują odpowiednimi funduszami.

Lepiej budować swoją maszynke na ogólnie dostępnych i wymiennych "częściach","elementach".Ale to jest tylko moje zdanie i wiadomo że nie wszyscy dysponują odpowiednimi funduszami.

Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Po tych wałkach maszyna nie jeździerror82 pisze:Wałki te są bardzo twarde. Jeździ po nich machina ważąca nawet 2t.
jeśli to sa wałki z siłowników hydraulicznych -tłoczyska
to one są tylko powleczone chromem
pod powierzchnią chromu jest "normalna" nieutwardzona stal
i powłoka chromowa w kontakcie z rolkami łożysk długo nie wytrzyma
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
łożyska liniowe i tulejki z brązu nie są jedynym sposobem jaki możesz wykożystać piszesz że jeżdzi po tych wałkach trak którt ciężki jest --podpatrz jak jest posów tam zrealizowany po niewielkiej modyfikacji spoko można go wykożystać w cnc (zamiast pojedyńczych rolek wystarczy dać podwujne zamknięte na wałku i po bulu)