Prowadnice liniowe - pozycja pracy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Prowadnice liniowe - pozycja pracy
Udało mi się niedawno zdobyć za marne grosze kilka prowadnic liniowych takich jak na poniższym zdjęciu. Chciałbym ich użyć do budowy małej maszynki CNC. Nie wiem jednak w jakiej pozycji powinny być "przepisowo" zamontowane: 1 czy 2?

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Jako prowadnica szufladowa to przepisowo jest w pozycji 1pociech pisze:Nie wiem jednak w jakiej pozycji powinny być "przepisowo" zamontowane: 1 czy 2?
Natomiast, że tak powiem w "urządzeniu CNC " najkorzystniej jest zastosować po 4-y prowadnice na oś umocowane prostopadle do siebie. Czyli w pozycji 1 i 2 .

Oczywiście , nie masz się co spodziewać jakichś rewelacji pod względem dokładności, ale jako poligon ćwiczebny jak najbardziej się nadają.
Np. tu możesz zobaczyć moje pierwsze podejścia do szuflad cnc

https://www.cnc.info.pl/topics30/amator ... t33296.htm
Pozdrawiam , Michał. 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
A tu moje:

Prowadnice wprawdzie inne, ale zasada identyczna.
O dziwo akurat ta oś na zdjęciu wyszła mi na prawdę nieźle. Luzów brak, sztywność całkiem całkiem i pracuje całość bardzo lekko.
I tak jak przedmówca napisał. Po 4 sztuki ułożone pod 90 stopni.
Musisz zrozumieć, że prowadnica w jednym kierunku się przesuwa w jednym dobrze trzyma a w ostatnim trzyma kiepsko, więc w zależności od konstrukcji zastosować odpowiednią kombinację prowadnic.
Pozdrawiam
Prowadnice wprawdzie inne, ale zasada identyczna.
O dziwo akurat ta oś na zdjęciu wyszła mi na prawdę nieźle. Luzów brak, sztywność całkiem całkiem i pracuje całość bardzo lekko.
I tak jak przedmówca napisał. Po 4 sztuki ułożone pod 90 stopni.
Musisz zrozumieć, że prowadnica w jednym kierunku się przesuwa w jednym dobrze trzyma a w ostatnim trzyma kiepsko, więc w zależności od konstrukcji zastosować odpowiednią kombinację prowadnic.
Pozdrawiam